Орест Сарматський

Україна побила трирічний рекорд з імпорту яблук

1501 (Copy)

Обсяг вітчизняного імпорту яблук із липня по вересень поточного року – найвищий за три останні роки і становить 6,8 тис. т.

Такі дані наводить shuvar.com.

Водночас обсяг експорту за цей же період у порівнянні з попереднім роком майже не змінився та є 2,5 рази меншим, ніж імпорт. За перші 3 місяці сезону 2019/2020 Україна продала на зовнішніх ринках 2,6 тис. т яблука.

– Ми зафіксували негативний торговельний баланс на ринку яблука у вересні, і це дивує, адже в цей період ми збираємо власний врожай. У попередні 2 сезони у вересні ми яблука майже не імпортували, а експорт був у 7 разів більше від імпорту. Про імпорт ми взагалі згадували ближче до весни, – повідомила керівник департаменту аналітикм ОРСП «Шувар» Тетяна Гетьман.

Вона додала, що в цьому сезоні в Україні відчувається брак пропозиції яблука експортної якості, до того ж вартість українського яблука зросла майже у 2 рази. Зміцнення гривні теж не сприяє експорту. Водночас, у Польщі, де цього року очікується один із найгірших врожаїв, яблуко сьогодні вже коштує на 20 % дешевше, ніж в Україні. А Польща завжди була головним постачальником яблука в Україну.

Винахідники створили машину для знищення стерні кукурудзи

Німецький винахідник Йоханнес-Джордж Зоммер розробив ефективну машину для знищення стерні кукурудзи. Машина Z-ex-Schlеger є альтернативою мульчувачу, повідомляє traktorist.ua.

Винахід розроблений на основі борони Celli, зубці якої були видалені. Розробник встановив ланцюг вагою 1 кг і довжиною 20 см зі сталевою втулкою на чотири з дванадцяти оборотів. На машині замість ролика глибини встановлені колеса. Верхня ланка була замінена ланцюгом, а робоча глибина визначається за допомогою підіймача.

При 1000 об /хв на ВВП трактора ротори обертаються зі швидкістю 600 об/хв і досягають кінця сталевої втулки, а швидкість обертання складає 40 м/сек. На такій швидкості стерня заробляється в землю.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео