Оксана Бучко

Як тернополянам отримати субсидію

я-маю-право

Субсидію можуть отримати і ті тернополяни, які є малозабезпеченими або які орендують житло. Як правильно скористатись таким правом, пояснюють у Центрі надання безоплатної правової допомоги.

Субсидія – це адресна безготівкова допомога сім’ї, яка надається на погашення витрат з оплати житлово-комунальних послуг. Отримувати таку допомогу мають право громадяни України, іноземці, а також і особи без громадянства, що перебувають на території України згідно із законодавством та проживають у житлових будинках.

У разі, якщо у виконавчих органах територіальних громад відсутні структурні підрозділи з питань соціального захисту населення, прийняття та передача всіх необхідних документів для призначення житлових субсидій здійснюється уповноваженими особами, які визначаються виконавчими органами сільських, селищних, міських рад. До таких документів належать:

  • заява про призначення та надання житлової субсидії у грошовій формі;
  • декларація про доходи і витрати осіб, які звернулися за призначенням житлової субсидії;
  • довідки про доходи;
  • копія договору про реструктуризацію заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг (у разі наявності);
  • договір оренди житла (у разі наявності).

Заяву і декларацію можна надсилати в структурний підрозділ з питань соціального захисту населення за зареєстрованим місцем проживання заявника. Якщо надсилає заяву орендар чи внутрішньо переміщена особа – за фактичним місцем проживання поштою або через офіційний веб-сайт Мінсоцполітики з накладенням кваліфікованого електронного підпису. У випадку відсутності такого підпису житлова субсидія призначається лише після підписання заявником документів у паперовій формі протягом місяця з дня їх подання в електронній формі. Якщо ж в зазначений строк документів не підписали незалежно від причин відсутності підпису заявника, громадянин для отримання  субсидії зобов’язаний подати нові заяву та декларацію.

Під час прийому документів заборонено від громадян вимагати подання документів, не передбачених законодавством. Якщо документи подані не в повному обсязі, житлова субсидія призначається у разі надходження протягом 30 днів з дня подання заяви документів, яких не було подано одночасно із заявою.

У разі коли протягом 30 календарних днів після отримання повідомлення про необхідність виправлення помилки заявник не вчинив дій щодо її виправлення чи не подав відповідних документів, приймається рішення про відмову у призначенні житлової субсидії, про що інформують заявника. Зазначений строк можуть продовжити за рішенням комісії з причин, визнаних комісією поважними.

Структурним підрозділом з питань соціального захисту населення протягом 10 календарних днів з дня подання зазначених документів приймається рішення про:

  • призначення житлової субсидії;
  • непризначення житлової субсидії (у разі, коли за результатами розрахунку житлової субсидії її розмір має нульове або від’ємне значення);
  • відмову в призначенні житлової субсидії;
  • подання документів на розгляд комісії.

Заявнику про прийняте рішення повідомляють протягом трьох календарних днів з дня його прийняття.

Для цілодобового доступу громадян до безоплатної вторинної правової допомоги діє єдиний телефонний номер 0-800-213-103.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео