Дарія Шевченко

Вже вп’яте на Тернопільщині пройшов незвичний чемпіонат (відео)

У селі Настасів, що на Тернопільщині, традиційно відбувся Західноукраїнський чемпіонат на кращий гібрид кукурудзи та цукрового буряка. Такий захід вже впяте організовує компанія «Агропродсервіс». У змаганнях взяло участь 18 компаній з кількох областей, які заявили на турнір 143 гібриди кукурудзи та 33 – цукрового буряка.

- Тут розміщена лінійка кукурудзи з ФАО від 210 до 260. Ми рекомендуємо гібриди, які пристосовані до господарств даного регіону, - розповідає Микола Солян. – Результати були досить непоганими: ми все входимо в десятку кращих гібридів.

Представниця компанії «KWS» Діана Гафіч розповіла, що уже не вперше вони беруть участь у чемпіонаті та одного року навіть отримали перемогу.

- Участь для «KWS» не вперше в чемпіонаті. Ми тісно співпрацюємо з компанією «Агропродсервіс», тому стараємось найчастіше брати участь у таких заходах. Навіть отримали перемогу за найкращий гібрид кукурудзи. Тут представлені 10 гібридів, серед них – 2 новинки, - зазначила Діана Гафіч.

Усі гібриди проходили перевірку у лабораторії, що знаходиться на території насіннєвого заводу компанії «Агропродсервіс». Там за допомогою спеціальних приладів визначали, чи відповідає кожна селекція відповідним стандартам.

- Сьогодні в нас відбувається чемпіонат кукурудзи. З поля доставляють нам зразки кукурудзи і ми вологоміром визначаємо вологість. Після цього оперативно вносимо всі аналізи у програму і вони одразу висвітлюються на екрані в полі, - розповіла завідувач насіннєвої лабораторії Наталія Сікорська.

Генеральний директор компанії «Агропродсервіс» Андрій Баран, підбиваючи підсумки, зазначив, що цього року результати на найкращий гібрид кукурудзи були найвищими у порівнянні з попередніми змаганнями.

- Сьогодні ми проводимо такий публічний захід ось уже 5-ий рік поспіль. Всі розуміють, що абсолютно все чесно. Йде чесна конкурентна боротьба. Ви бачите, що буряк і кукурудза висіяні на одному полі,  в однакових умовах, практично в один день, однакові умови живлення, погода, - зазначає Андрій Баран. -  Результати, що стосуються кукурудзи, цього року потішили нас: майже 15 тонн зерна. Це дуже хороший результат. Дещо гірші показники показав цукровий буряк. Мабуть, це через погодні умови. Оскільки ми на заході, то це завжди вважалось зоною достатнього зволоження.

Після аналізу зібраного врожаю переможців нагородили у різних номінаціях. Представники Всеукраїнського наукового інституту селекції пригостили учасників чемпіонату кукурудзою.

Фото та відео Павла Лящинського

Вибір читачів за тиждень

Відео