Оксана Бучко

На Громадський бюджет 2020 року затвердили 67 проектів

72563205_2796800667010424_265209995690246144_n

На Громадський бюджет Тернополя подали 46 великих і 45 малих проектів (разом 91). Із них були відхилені лише 24. Є декілька, які незаслужено не набрали голосів Номінаційного комітету, вважає його учасниця Марія Іщенко.

Також учасниця розповіла, чому відхиляли проекти:

- не відповідали положенню: земля не комунальна, проект не є загальнодоступним або є фрагментарним;

- деякі проекти автори забирали з власної ініціативи;

- навіть якщо були помилки в проектах, недопрацювання, консультувалися з авторами/авторками, щоб їх відкоригувати;

- поверталися вже до відхилених проектів, запрошували авторів, намагалися вийти з ситуації і знайти рішення, щоб проект все ж потрапив.

Нагадаємо, цього року до Номінаційного комітету потрапило 13 осіб з громадськості.

– Іноді виникали дискусії і суперечки, оскільки кожен сектор має свою позицію і досвід, але це добре. Краще сперечатися, ніж тихо голосувати, – зазначає Марія Іщенко. – Не скажу, що цей комітет працював ідеально. Я не пропустила жодного засідання. Є декілька проектів, які незаслужено не набрали голосів комітету. Але рух вперед вже є. Особисто я бачу покращення механізму.

Рекомендації від учасниці:

– Мене все ж хвилює те, що усім будуть відкриті дані про те, хто і за який проект голосував. Є у мене застереження, щоб не було примусової голосувалки.

– Майбутні автори/авторки, благаю вас, шукайте більш креативні ідеї для проектів. Подивіться на Громадські бюджети в інших містах (там знайдете ідею, яку можете «скопіпастити»), поспілкуйтеся з людьми з інших сфер. Я розумію, що дитячі майданчики потрібні, але не тоді, коли їх 60-70% на ГБ. Коли були креативні проекти, ніхто й не думав говорити про доцільність чи недоцільність.

Про деякі відхилені проекти «Терен» писав ТУТ.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео