Орест Сарматський

Через тіньові оборудки в спиртовій галузі держава щороку втрачає 4,6 млрд грн. (Агроновини)

1802 (Copy)

Держава щороку недоотримує через тіньові оборудки в спиртовій галузі 4,6 млрд грн. 

Про це повідомив радник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства з питань реформування спиртової галузі Сергій Блескун, передає agropolit.com.

– Втрати від тіньового спирту – це велика проблема, яка тягнеться роками. Найшвидший шлях її вирішення – створити вільний ринок шляхом демонополізації. Окрім того, в Україні залишаються непрацюючими об’єкти, заводи. І ті 10-12 заводів, які нині діють, вимушені нести на собі тягар фонду оплати праці за рештою 60 непрацюючих заводів. Це 250-300 млн грн, – заявив Блескун.

Зазначимо, що Сергій Блескун у 2015-2016 рр. працював заступником директора держпідприємства «Укрспирт». 9 жовтня його представив як свого радника міністр економічного розвитку Тимофій Милованов.

Озвучено три переваги для фермерів від відкриття ринку землі

Три привілеї, які отримають фермери після відкриття ринку землі, назвав радник прем'єр-міністра України, активіст земельної реформи Олексій Мушак на «Земельних дебатах: за яким сценарієм піде Україна?». Про це повідомляє agropolit.com.

Перша перевага стосується державної підтримки на суму 4,4 млрд грн на проекти розвитку. Нагадаємо, торік на такі цілі виділяли більше 6,3 млрд грн. Однак попереднє застосування коштів Мушак вважає неефективним.

В минулому році попереднім урядом було передбачено проекти держпідтримки. Та за ними маленькі господарства якщо отримали по 300-400 млн грн, то це добре. Зараз маленькі отримають 4,4 млрд грн і це в 10 разів більше. А великі не отримають, – розповів Мушак.

Наступна допомога фермерам – можливість отримання землі на пільгових умовах за ціною по $2 тис. за га.

Маленькі фермери отримають 560 га землі по суті по вартості оренди з розстрочкою на 5 років. В середньому платитимуть по 5 тис. грн в рік за га.

Третє – стосується зменшення кредитної ставки на придбання землі для усіх фермерських господарств.

Вигідні кредити, це означає, що всі зможуть купувати. Тому від уряду малі фермери отримають зменшення кредитної ставки. Для того, щоб могли конкурувати з великими агрохолдингами і мали перевагу у купівлі землі, – підсумував радник прем'єр-міністра України.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео