Тернополянам на замітку: що таке суперфуди і чи є від них користь

суперїжа

Навколо стільки розмов про якісь суперфуди:  блоги, реклами, влоги кишать інформацією на цю тему. Та чи справді дана продукція містить стільки корисних властивостей, що має право носити назву «суперфуд»!? Сьогодні мова буде саме про це.

Отже, що таке суперфуд?

Почнімо з  того, що такого наукового терміну не існує. В широкому значенні - це продукти, які містять в собі багато корисних речовин з унікальними властивостями.

Традиційно в список суперфудів відносять екзотичні ягоди та насіння, які з’явилися на просторах нашої країни не так давно: годжі, асаї, каму-каму, перуанський фізаліс, білу шовковицю, перуанську маку, кейл, какао-боби, насіння Чіа, кіноа, спіруліну. Численні джерела говорять, що ці продукти дарували силу та молодість древнім племенам.

Кожен тернополянин кілька разів на тиждень з’їдає щось зі списку суперфудів і навіть про це не здогадується. Адже туди прийнято відносити ще й броколі, рибу, горіхи, оливкову олію, буряк та інші. Але однозначно сказати про те, чи справді розрекламовані суперфуди в рази кращі за звичайні продукти харчування – не може ніхто.

У країнах Євросоюзу заборонено використовувати термін «суперфуд» на упаковках товару, через відсутність виразного та науково доведеного визначення.

А у британській «Вікіпедії» стаття про так звані «суперфуди» розпочинається зі слів «маркетинговий термін…».

Автор книги «Дієта печерної людини» доктор Лорен Кордейн вважає, що вживати суперфуди треба дуже обережно. Одні з найпопулярніших - ягоди Годжі, містять багато вітаміну С та антиоксидантів, допомагають тілу спалювати жир. Також в них багато сапонінів. Це хімічний елемент, який приводить до проблем з кишечником та може викликати сильну алергію. Також не доведено, що вони чимось кращі за інші ягоди, пише The Guardian.

Насіння чіа містить багато протеїну, жирних кислот омега-3 та волокон, які швидко насичують та очищують шлунок. Водночас у них багато фітату - антипоживної речовини, яка заважає шлунку вбирати вітаміни з їжі. Багато магазинів стверджують, що цей суперфуд знижує ризик серцево-судинних захворювань. Цей факт вчені не довели.

Ескперт зі здорового харчування та схуднення Петронелла Равеншир в інтерв'ю Vogue заявила, що деякі суперфуди можуть навіть погіршити самопочуття. Дієтолог радить вживати такі продукти в дуже обмежених кількостях. А людям із синдромом подразненого кишечника, проблемами зі шкірою та мігренями взагалі забути про екзотичні насіння та ягоди.

Головний меседж лікарів та дієтологів: суперфуди можуть бути ефективними, якщо їх вживати в дуже малих кількостях.

Також радять замість заморських та екзотичних продуктів, обирати ті, що вирощені безпосередньо біля вас. Для цього є кілька причин.

Екзотичні суперфуди, перш ніж потрапити до магазину, долають дуже багато кілометрів. При транспортуванні вони можуть втратити більшість своїх поживних речовин. При неправильному зберіганні вони взагалі можуть стати шкідливими. Однак через велику вартість, такі продукти зберігають на полицях не один місяць.

Користь заморських суперфудів сильно переоцінена. До прикладу, 13 порцій соку ягід Годжі містять стільки ж антиоксидантів, як одне червоне яблуко.

Не доведено також, що ті продукти, які дарували силу та здоров’я древнім ацтекам, матимуть такий же ефект на cучасних людях.

А тому, вирішувати саме вам, слідувати сучасним трендам, чи надавати перевагу знайомим і перевіреним продуктам.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео