Оксана Бучко

Тернополяни невдовзі побачать менше пластикових пакетів

12

Заборону використання пластикових пакетів підтримує Уряд України. Законопроект 2051-1 про обмеження обігу пластикових пакетів 16 жовтня погодили на профільному Комітеті з питань екологічної політики та природокористування. Тож тернополяни можуть невдовзі бачити менше пластикових пакетів у супермаркетах та магазинах.

Тож у магазинах, супермаркетах та ресторанах мають намір заборонити  надлегкі, легкі та оксо-розкладні пластикові пакети.  У той же час надлегкі пластикові пакети визначених розмірів можна використовувати як первинну упаковку для свіжої риби і м’яса, льоду, а також сипучих продуктів, пише kmu.gov.ua.

Пластикові пакети, що не відповідають встановленим цим законом вимогам, мають бути утилізовані, але не за рахунок виробника, а того, хто їх придбав для торгівлі.

Перевірятимуть виконання Закону центральні органи виконавчої влади, що реалізовують державну політику у сфері державного контролю за додержанням законодавства про захист прав споживачів. Про розгляд таких справ винуватцям повідомлятимуть не менше, ніж за п’ять робочих днів до дати розгляду справи.

Таку заборону використання пластикових пакетів уже ввели уряди 33 країн, а ще 53 країни – часткову заборону або ж значний податок на використання пластикових пакетів. Найперше заборону запровадили у Сингапурі, де на початку 2000-х років відбулися масштабні повені, спричинені «пластиковим забрудненням». В Англії, приміром, використовуються пакети, які розкладаються від 20 діб до 4 років із мінімальною шкодою для довкілля.

А ось Данія запровадила високі податки на роздавання у магазинах пластикових пакетів, що на 90% знизило їхнє використання. Тоді як у Фінляндії вирішили розмістити у торговельних мережах автомати для збору пластикових пакетів і відправляти їх на переробку.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео