Тамара Коблик

18 жовтня в історії Тернопільщини

18

Цього дня народилися:

Курило Євген-Ярослав (1912, м. Чортків — 16 жовтня 1984, м. Бінгемтон, США) — український актор театру та кіно. Працював у театрах імені Івана Тобілевича в м. Станіслав (1928–1935, нині Івано-Франківськ), «Заграва» (1935–1938), державних театрах ім. І. Франка у м. Станіслав (1939–1940) та ім. Лесі Укаїнки в м. Львів (1940–1941), у Львівському оперному театрі (1941–1944), у Німеччині — в «Ансамблі українських акторів» під керівництвом Володимира Блавацького.

kurylo

Кучер Володимир (1885, Тлусте — 29 серпня 1959, Львів) — український вчений, фізик, педагог. Доктор філософії (1915 р.) у галузі фізики, доктор фізико-математичних наук (1940 р.). Дійсний член НТШ (1919 р.).

Біганський Лукаш (1755, с. Млинівці, нині Зборівського району — 06. 06. 1839, м. Варшава, нині Польща) — польський військовий діяч.

Габ'як Богдан (1963, с. Денисів Козівського району) —  художник. Автор портретів Т. Шевченка, І. Франка, Лесі Українки, І. Блажкевич, Й. Вітошинського, багатьох картин на релігійну тематику.

Лаврівська Ірина-Ольга (1918, м. Бережани —  24.12. 2002, США) — письменниця, актриса, радіожурналістка.

Татарнюк Михайло (1913, с. Озеряни, нині Борщівського району — 04. 02. 2007, м. Ванкувер, Канада) —  громадсько-політичний діяч. Діяч відділу КУК у Ванкувері. Автор книг «Історія Українських католицьких церков і при церковних організацій у Британській Колумбії» (1904— 1993).

tatarniuk-myhaylo-onufriyovych

Цей день в історії Тернопілля:

1662– татарським військам, які брали участь у битві під Підгайцями на боці козацьких військ гетьмана Дорошенка проти польського коронного гетьмана Собєського було дозволено повернутися у Крим разом із захопленим ясиром.

1672 - в місті Бучачі чи його околицях укладено  мирну угоду між Річчю Посполитою і Османською імперією - «Бучацький мирний договір». Договір підвів підсумок першого етапу польсько-турецької війни, у ході якої козацьке військо Петра Дорошенка воювало проти поляків у союзі з турками. Війна розпочалась навесні 1672 року. Завдавши ряд поразок польським військам під командуванням коронного гетьмана Яна Собеського влітку 1672 року, турецько-українська армія на чолі з султаном Мехмедом IV і гетьманом Петром Дорошенком здобула фортецю Кам'янець-Подільський і розпочала наступ на Галичину. На початку вересня почалася облога Львова турецько-татарсько-українськими військами. За цих умов польський уряд був змушений укласти Бучацький мирний договір. Польща зобов'язувалася сплатити Туреччині контрибуцію за зняття облоги Львова і щорічно платити 22 тисячі золотих (дукатів) данини.

1672 -  згідно з Бучацьким мирним договором Поділля відійшло до Османської імперії. Територію Тернопільщини між Збручем і Стрипою на південь від лінії населених пунктів Гусятин-Гадинківці-Біла-Білобожниця-Джурин-Бучач опинилася під владою Порти і склала Чортківську нахію Кам'янецького ейялету Подільського пашалику.

1732 - єпископ Луцький та Острозький УГКЦ владика Теодосій Рудницький отримав грамоту польського короля Августа II Сильного з дозволом на друк церковних книжок руською мовою у Почаївському монастирі.

1885 - у містечку Тлустому (нині — Товсте) Заліщицького р-ну в сім’ї селян-хліборобів народився український фізик-теоретик, дійсний член НТШ Володимир Кучер. Помер 29 серпня 1959 р. у м. Львові, похований на Личаківському цвинтарі.

1915 - засновано театральне об’єднання професійних акторів у м. Тернополі «Тернопільські театральні вечори». Засновник і режисер - Лесь Курбас.

1927 – у с.Острів Тернопільського району страйкували будівельники (34 особи), які споруджували міст через р.Серет.

1976 – у Варшаві (Польща) помер польський актор, режисер, театральний діяч, уродженець  смт.Підволочиськ Едмунд Крон.

1999 - започатковано всеукраїнський фестиваль молодої режисури, творчі змагання професійних театрів з України, ближнього й далекого зарубіжжя.

2015 - помер від хвороби під час лікування у військовому шпиталі солдат 99-го окремого мотопіхотного батальйону 14-ї окремої механізованої бригади (раніше — 1-й БТО «Волинь»), в/ч пп В0116 Віталій Фурсик. Народився 23 квітня 1984 у м. Кременець.

18 жовтня – День, який оголошений Європейським днем боротьби з торгівлею людьми. Такий день необхідний для консолідації діяльності та підвищення рівня обізнаності з найдавнішим негативним феноменом - торгівлею людьми, особливо жінками і дітьми. Не байдужість громадськості до цього явища і візуалізація проблеми на глобальному рівні – запорука успішної боротьби з цією проблемою.

17 листопада 2005 року була підписана Конвенція Ради Європи «Про боротьбу з торгівлею людьми». Пару років опісля Європейський Парламент одностайно прийняв звіт «Стратегії запобігання торгівлі жінками і дітьми, які є вразливими до сексуальної експлуатації». Прийняття цього звіту Членами Європейського Парламенту спонукає країни - члени ЄС вживати більше заходів для боротьби з торгівлею людьми і покращувати захист прав потерпілих осіб.

Країни, що ратифікували Конвенцію Ради Європи «Про боротьбу з торгівлею людьми» вдосконалюють систему надання допомоги потерпілим за коштами державних структур, процедури розгляду судових справ, координують діяльність силових відомств у сфері протидії торгівлі людьми з боку відповідних державних установ.

stop-human-trafficking

А ще в цей день, 18 жовтня, в 1995-му році наша суверенна держава Україна офіційно увійшла до Ради Європи.

Рада Європи - міжнародна організація, яка сприяє співробітництву між усіма країнами Європи в області стандартів права, прав людини, демократичного розвитку, законності та культурної взаємодії. Будучи заснованим в 1949 році, Рада Європи є найстарішою в Європі міжнародною організацією. До його складу входять 47 держав, в яких проживають більше 800 млн. Людина, і Рада Європи є повністю самостійною організацією, яка не входить в систему Європейського союзу, що об’єднує тільки 28 держав. На відміну від Євросоюзу, Рада Європи не може видавати обов’язкові закони, однак ці дві міжнародні організації мають деякі загальні символічні атрибути, наприклад, гімн і прапор.

Найбільш відомими органами Ради Європи є Європейський суд з прав людини, який діє відповідно до Європейської конвенцією про захист прав людини та основних свобод, і Комісія Європейської фармакопеї.

Одним з найбільш значних досягнень Ради Європи вважається розробка і прийняття Європейської конвенції про захист прав людини та основних свобод.

h_ua_den_re

Іменини сьогодні святкують Олексій, Пилип, Дем'ян, Матвій, Ярема, Харитина.

Вибір читачів за тиждень

Відео