Віра Олександрович

Землевласники на Тернопільщині цьогоріч розщедрилися

Земля

Майже 288 млн грн уже сплатили за землю на Тернопільщині. Причому левову частку цієї суми забезпечили саме юридичні особи.

Про це повідомили у Секторі комунікацій Головного управління Державної податкової служби (ДПС) у Тернопільській області.

– Упродовж 9 місяців платники податків внесли до місцевих бюджетів Тернопільщини 287 млн 966,7 тис. грн плати за землю, – уточнюють у податковій. – Це перевищило очікувані надходження на 19,6%. Відтак бюджети додатково отримали 47,1 млн грн.

Якщо ж порівнювати із аналогічним періодом 2018-го, то цьогоріч сплата зросла аж на 54,9 млн грн.

– Понад 76% цього платежу – внесок юридичних осіб, – кажуть фахівці. – Адже саме вони перерахували із початку року понад 219 млн 251,7 тис. грн плати за землю. Це – аж на 44,3 млн грн більше, ніж очікували. Причому, порівняно із минулим роком, цьогоріч надходження платежу зросли на 48,7 млн грн.

Фізособи поповнили скарбниці місцевих громад, сплативши 68 млн 715 тис. грн плати за землю. Порівняно із аналогічним періодом 2018-го, приріст склав 6,3 млн грн.

– Вважаємо за доречне нагадати, що згідно із нормами Податкового кодексу України, власники землі і землекористувачі сплачують плату за землю з дня виникнення права власності або права користування земельною ділянкою, – наголошують у податковій. – При цьому юрособи самостійно обчислюють суму податку щороку станом на 1 січня 2019 р. і подають податкову декларацію на поточний рік до податкових органів за місцезнаходженням земельних ділянок не пізніше 20 лютого поточного року.

До речі, такий крок звільняє їх від обов'язку подавати таку звітність щомісячно, нагадали фахівці.

Фото із відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео