Орест Сарматський

Доля тіньового ринку спирту виросла до 55% (Агроновини)

1901 (Copy)

Тіньовий ринок спирту в Україні із 2007 року виріс із 10% до 55% у 2019 році із показником 8,4 тис. дал.

Про це свідчать дані Міністерства розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства.

Зокрема, виробництво легального харчового спирту скоротилося за 10 років у 4 рази. При цьому, рентабельність ДП «Укрспирт» становить всього 1,6%.

У МінРЕТС зазначають, що планують з 1 січня 2020 р. скасувати державну монополію на виробництво спирту, скасувати обмеження на будівництво спиртових заводі, а також заборонити імпорт спирту до 1 січня 2022 р.

- Очікувані результати від демонополізації спиртової галузі становлять 15,1 млн дал. Додаткові надходження до акцизного податку до 2025 року становитимуть 9,7 млрд грн, — повідомили у міністерстві.

Наразі виробництво харчового спирту складає 6,9 млн дал. У порівнянні із 8,1 млн дал. у минулому році.

Через 10 років українська земля коштуватиме $5 тис. за гектар

Аналітики компанії Easy Business вважають, що після відкриття ринку землі ціна за 1 гектар із часом може зрости до $5 тис.

Про це на експертному обговоренні «Відкриття ринку земель сільськогосподарського призначення: урядовий законопроект і оптимальна модель для  України» розповів експерт Easy Business Дмитро Линч, agroportal.ua.

 За його словами, вільний ринок землі за умови його ефективного застосування може принести економіці $3 млрд через 10 років. Також експерт зазначив, що цей показник може збільшитися за умови справедливої ціни на землю.

- Справедлива ціна включає фактори ризику. Земля має бути розглянута як актив, у який інвестують, — зазначив він.

У розвинутих країнах ринкова ціна є більшою за справедливу, проте у країнах Центральної і Східної Європи цей показник менший за справедливу ціну.

- Динаміка цін на землю буде залежати від моделі самого ринку та ступеня державного регулювання. Якщо говоримо про повністю вільний ринок землі, то за 10 років ціна зросте до позначки $5-5,5 тис./га, відповідно принесе економічний ефект у розмірі $85-100 млрд, — повідомив Дмитро Линч.

При цьому він зазначив, що це не означає, що ціна буде становити $5 тис. одразу після відкриття ринку.

- Ціна буде залежати від обраної моделі ринку землі, а також співвідношення попиту і пропозиції, — додав Линч, пояснивши, що чим менше ринкових регулювань, тим більше ціна буде тяжіти до справедливої.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео