Віра Олександрович

Тернопіль: стадіон – дітям, статут – коледжу, звернення – народним депутатам (фото, відео)

Рівно 250 питань встигли розглянути на сесії Тернопільської міської ради сьогодні, 25 жовтня. Окрім того, депутати заслухали громадян, які прийшли на засідання зі своїми зверненнями, а також озвучили власні запити.

Засідання відкрили о 9:10, а закрили – о 14:45. При цьому невелику перерву фракція «Європейська Солідарність» ініціювали лише о 13:32. Уже традиційно після таких «перемовин на каві» до порядку денного додали ще низку земельних питань.

Насправді, на сесії було багато цікавих питань. Зокрема, депутати, як ми і передбачали, підтримали усі звернення до керівництва країни: про нестачу грошей на зарплати медикам, виділення субвенції на забезпечення хворих інсуліном і стоматологічну допомогу, а також – оплату роботи медичних працівників в освітніх закладах міста.

Нагадаємо, у Держбюджеті-2020 не передбачили фінансування окремих медичних послуг. Зокрема, роботу медичних працівників у школах. Тож із 1 січня ці посади доведеться скоротити або покласти ці витрати на місцевий бюджет.

– У деяких школах працювали лікарі, у всіх без винятку школах – медпрацівники, – каже начальниця міського управління освіти і науки Ольга Похиляк. – Вони працювали у школах, але були в підпорядкуванні відділу охорони здоров'я і, відповідно, платили їм за рахунок державної медичної субвенції.

Міський голова Сергій Надал пояснив, що у проекті Держбюджету на 2020 рік фінансування зарплати медичних працівників, які обслуговують дитячі садочки, школи і профтехучилища, взагалі не передбачили, як і деякі інші важливі речі.

– Якщо не буде фінансування із держбюджету, то ми будемо фінансувати із міського бюджету, адже йдеться про безпеку дітей, – зауважив мер. – Але така картина спостерігається в усій Україні. Нам треба зробити так, як роблять інші ради: звернутися до Верховної Ради, Прем'єр-міністра і нардепів із проханням переглянути ті норми, які вони вже ухвалили у першому читанні.

Сесія це рішення підтримала. «За» проголосували 34 депутати. Підтримали вони й інші освітянські рішення, які представляла Ольга Похиляк. Наприклад, «Про внесення змін і доповнень в рішення Тернопільської міської ради від 21.08.2019 р. №7/п37/1 «Про призначення іменних стипендій Тернопільської міської ради в галузі освіти для обдарованих дітей». Про це рішення «Терен» докладно писав ТУТ. «За» були 33 політики. Однак лише 30 із них проголосували за пункт «Про внесення змін до Статуту Галицького коледжу імені В’ячеслава Чорновола і викладення його у новій редакції». Втім, вистачило і цього.

«На ура» депутати сприйняли і рішення «Про надання в безоплатне використання стадіону за адресою: вул. Д. Лук’яновича, 8 комунального підприємства «Футбольний клуб «Тернопіль». Противників такого кроку у залі фактично не знайшлося. До речі, «Терен» докладно писав також про інші питання, що потрапили на розгляд депутатів (читайте - ТУТ, ТУТ, ТУТ і ТУТ).

Фото авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео