Тернопільщина категорично проти ринку землі (відео)

З робочим візитом в Тернопіль завітав заступник міністра розвитку економіки і торгівлі, сільського господарства Тарас Висоцький. Він приїхав з командою профільних експертів, щоб обговорити принципи завершення земельної реформи, запровадження електронних торгів для майбутнього ринку земель, поточний стан та труднощі при експорті агропродукції.

Разом з Тарасом Висоцьким також приїхав уповноважений Президента земельних питань Роман Лещенко. Були присутні і народні депутати України, члени аграрного комітету Іван Чайківський та Андрій Богданець.

Серед учасників зібрання були представники агровиробників, голови фермерських господарств та громадських організацій, очільники районних адміністрацій та рад, начальники управлінь агропромислового розвитку, держгеокадастру.

Декілька місяців питання ринку землі бурлить на теренах нашої області. Сьогодні Тернопільщина сягає 13 тисяч квадратних кілометрів (1 млн 300 тисяч га землі, з них сільськогосподарські землі сягають 1млн 46 тисяч га). На теренах області живе, працює і отримує оренду від паїв 317 тисяч жителів краю. Які мають у власності 678 тисяч га землі. Наші аграрії отримали полегшення в податковій системі, ми обновили парк сільськогосподарських підприємств, виготовляємо продукцію. По всіх інших галузях маємо дуже гарні результати, навчились вирощувати зернові на рівні європейських країн, але це не межа і на сьогоднішній день аграрії демонструють вклади інвестицій в тваринництво. Сьогодні говоримо не про здобутки аграріїв, а як врегулювати земельні відносини, сказав в. о. голови обласної державної адміністрації  Іван Крисак.

Заступник міністра розвитку економіки і торгівлі сільського господарства Тарас Висоцький розповів на зустрічі про обіг земель у цілому. Він вважає, що, якщо всі передумови, які обговорюються, не будуть виконані, тоді реформа не реалізується.

Ми розуміємо, що дискусія триває не над тим, чи мають українці отримати право розпоряджатися, а над тим, хто міг би стати покупцем. Жодних зобов’язань продавати ні в кого немає. Дискусія в тому, скільки можна купувати, сказав заступник міністра.

Уповноважений Президента по земельних питаннях Роман Лещенко від імені Президента України приїхав з метою почути думки аграріїв Тернопільщини щодо майбутнього обігу земель сільськогосподарського призначення. За словами пана Лещенка, він готовий президенту Україну надати іншу інформацію, окрім тієї, якою володіє уряд і Верховна Рада. Пан Роман поспілкувався із військовослужбовцями, які звернулись до нього із проблемними земельними питаннями.

Марія Горбаль – власник ПП «Агроспектр»  висловила частково думку всіх аграріїв Тернопільщини:

– Ми не знаємо, чи зможемо до кінця віддати всі кредити на купівлю техніки. Кому потрібні мільйони гривень або доларів, якщо у нас немає землі? – каже Марія Горбаль.

Представники громад та аграрії, фермери та учасники російсько-української війни мали змогу ставити актуальні запитання, на які відповідали експерти. Але щодо впровадження обігу сільськогосподарських земель весь зал був одностайним: українці не готові продавати свою землю!

Відео Павла Лящинського

Вибір читачів за тиждень

Відео