Віра Олександрович

Убивці Євгенії Кордупель зменшення покарання не заслуговують, впевнені у Тернопільському суді

У Тернопільському апеляційному суді відхилив апеляційні скарги обвинувачених у жорстокому вбивстві водійки таксі у Підволочиську.

Про це повідомили сьогодні, 28 жовтня, на офіційній сторінці суду у соціальній мережі «Фейсбук».

Нагадаємо, йдеться про випадок, коли загинула 36-річна таксистка Євгенія Кордупель зі Збаража. Як повідомили у пресслужбі суду, колегія суддів Тернопільського апеляційного суду 28 жовтня розглянула апеляційні скарги захисників і обвинуваченого Петра Л. на вирок Тернопільського міськрайонного суду від 23.05.2019 р.

Нагадаємо, 25 грудня 2015 р., приблизно о 18 год., обвинувачені Петро Л. та Олександр Д., перебуваючи у Тернополі, на вул. Живова, домовилися взяти таксі для поїздки до місця проживання неповнолітнього Олександра Д., що у смт Підволочиськ. Оскільки обидва не мали коштів оплатити проїзд, то домовилися у пункті призначення вбити водія таксі.

Реалізовуючи свій злочинний задум, при в'їзді в смт Підволочиськ Петро Л. скерував таксі до мікрорайону «Новий Світ», дорога до якого пролягає через поле. Коли водій таксі Євгенія К. зупинилася із вимогою оплатити проїзд, то Олександр Д., який сидів поруч із нею, схопив і утримував потерпілу руками, а Петро Л., який сидів позаду неї на пасажирському сидінні, з особливою жорстокістю, долаючи її опір і приглушуючи крики ударами ножа, аж до її повного мовчання і нерухомості, завдав щонайменше шість колото-ріжучих ран у шию та обличчя. Від цього жінка згодом і померла. Адже смерть Євгенії К. настала внаслідок масивної кровотечі та гострої дихальної недостатності.

Після цього молодики викрали з салону таксі мобільний телефон вартістю 852 грн і втекли з місця пригоди. Наступного дня вказаний апарат здали у ломбард, а отримані кошти поділили між собою. Вказані дії Петра Л. і Олександра Д. суд кваліфікував за пп. 4, 6, 12 ч. 2 ст. 115 КК України – «умисне протиправне заподіяння смерті іншій людині, за попередньою змовою групою осіб, вчинене з корисливих мотивів із особливою жорстокістю» та ч. 2 ст. 185 КК України – «таємне викрадення чужого майна (крадіжка), вчинене за попередньою змовою групою осіб». За сукупністю цих злочинів їм призначили покарання 15 і 13 років позбавлення волі, відповідно. Адже санкція пп. 4, 6, 12 ч. 2 ст. 115 КК України передбачає від 10 до 15 років позбавлення волі або довічне позбавлення волі.

Крім того, правоохоронці встановили, що раніше, 27 листопада 2015 р., обвинувачений Петро Л. вчинив інший злочин, а саме – неподалік загально-освітньої школи №24 у Тернополі відкрито викрав у неповнолітнього мобільний телефон і з місця пригоди втік, спричинивши потерпілому 1 тис. 948 грн матеріальної шкоди. Викрадений апарат одразу здав у ломбард, а отримані кошти використав на власні потреби. Такі дії Петра Л. суд кваліфікував за ч. 1 ст. 186 КК України – «відкрите викрадення чужого майна або грабіж». Санкція цієї статті передбачає: штраф у розмірі до 1700 грн; або від 100 до 240 годин громадських робіт; або до 2-х років громадських робіт; або до 6 місяців арешту; або до 4-х років позбавлення волі.

Варто додати, що юнаки свою вину не визнали і не погодилися із вироком суду. Засуджений Петро Л. і його захисник та захисник Олександра Д. подали апеляційні скарги. Вони просили вирок суду першої інстанції скасувати, кримінальне провадження у справі закрити або відправити справу на новий судовий розгляд до суду першої інстанції.

Заслухавши доповідь судді Тернопільського апеляційного суду, доводи обвинувачених та їхніх захисників, а також - законного представника Олександра Д., думку прокурора і представника потерпілої, які заперечили проти задоволення апеляційних скарг, колегія суддів Тернопільського апеляційного суду прийшла до переконання: суд першої інстанції виніс законне, обґрунтоване і вмотивоване рішення і підстав для його скасування немає. Відтак всі апеляційні скарги залишили без задоволення, а вирок суду першої інстанції – без змін.

Фото авторки і з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео