Віра Олександрович

Сюрприз для жителів Тернопільщини: відсотки за депозитами і кредитами будуть падати

Основне

Національний банк України (НБУ) знизив облікову ставку ще на 1% - до 15,5%. Ввели цей показник із 25 жовтня. І це вже стало сигналом для визначення банками процентних ставок за вкладами і позиками.

Нагадаємо, востаннє рішення про зниження на 0,5% ухвалювали у вересні 2019 р. НБУ на офіційному сайті пояснив таку політику позитивними тенденціями в економіці країни.

Цитуємо заяву Нацбанку:

«…Національний банк продовжує цикл пом'якшення монетарної політики, оскільки бачить стійку тенденцію до уповільнення інфляції до цілі 5%. У вересні 2019 року споживча інфляція у річному вимірі сповільнилася до 7,5% і була навіть нижчою за прогноз, опублікований у липневому Інфляційному звіті. Зниження інфляції продовжилося і в жовтні, як свідчать результати попередньої оцінки НБУ. В основі цієї стійкої тенденції – поступове послаблення фундаментального тиску на ціни, ознакою якого є стрімке уповільнення базової інфляції. Жорстка монетарна політика стала однією з причин зміцнення обмінного курсу та покращення інфляційних очікувань. Це помітно позначається на цінах і перевищує вплив факторів, які навпаки тиснуть на ціни у бік підвищення, зокрема вплив усе ще стійкого споживчого попиту…».

Зауважимо, облікова ставка – це відсоток, під який НБУ видає кредити комерційним банкам. Тож від неї, наприклад, напряму залежать відсотки банків за кредитами і депозитами. Зокрема, чим вона вища, тим дорожче обходяться банкам позики рефінансування. Відповідно, тим дорожче вони пропонують власні кредити і менше позичальників оформляють позики. Відтак зменшується платоспроможний попит на товари і послуги, які часто купують у кредит. За таких умов виробники і продавці утримуються від нарощування виробництва і підвищення цін через низький попит. Такими є фінансові реалії…

Власне, розповів про «стійку тенденцію до уповільнення інфляції в Україні» особисто голова НБУ Яків Смолій. Для цього він навіть скликав брифінг. За словами пана Смолія, у вересні споживча інфляція сповільнилася до 7,5% і була навіть нижчою за прогноз, опублікований у липневому Інфляційному звіті. Зниження інфляції фахівці очікують і в жовтні.

Цитуємо виступ голови НБУ (повний текст – ТУТ):

«…В основі цієї стійкої тенденції – поступове послаблення фундаментального тиску на ціни, ознакою якого є стрімке уповільнення базової інфляції. Жорстка монетарна політика стала однією з причин зміцнення обмінного курсу та покращення інфляційних очікувань. Це помітно позначається на цінах та перевищує вплив факторів, які навпаки тиснуть на ціни в бік підвищення, зокрема вплив все ще стійкого споживчого попиту… Як і раніше, очікується, що інфляція знизиться до 6,3% на кінець цього року і на початку наступного увійде у цільовий діапазон і досягне середньострокової цілі 5% наприкінці 2020 року…».

Окрім того, Нацбанк підвищив прогноз темпів економічного зростання на 2019-2020 роки до 3,5% і на 2021 рік – до 4%. Цьому, на думку експертів, сприятимуть стійкий внутрішній попит, збільшення продуктивності у сільськогосподарському виробництві і поліпшення споживчих настроїв. При цьому усі розрахунки ґрунтуються на подальшій співпраці із Міжнародним валютним фондом (МВФ). Тому в НБУ сподіваються укласти нову програму співпраці з Фондом ще до кінця 2019 р.

До речі, новий докладний макроекономічний прогноз повинні опублікувати в Інфляційному звіті вже 31 жовтня. Що цікаво, НБУ врешті розраховує знизити облікову ставку до 8%.

Довідка. Облікова ставка Нацбанку – це ключова відсоткова ставка, що є основним індикатором змін у грошово-кредитній політиці та орієнтиром вартості залучених і розміщених грошових коштів для банків та інших суб'єктів грошово-кредитного ринку. Облікову ставку встановлюють на основі комплексного аналізу і прогнозу макроекономічного, монетарного і фінансового розвитку. Підвищуючи облікову ставку, Нацбанк збільшує вартість кредитів і депозитів, чим стимулює більше коштів заощаджувати. Зниження облікової ставки має зворотний ефект, адже стимулює людей більше коштів витрачати у конкретний момент, що впливає на зростання цін.

Фото із відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео