Топ-7 місць у Бережанах: що вабить туристів (фото)

Бережані

Бережани - один з районних центрів Тернопільщини. Місто, на жаль, не дуже популярне серед туристів і дарма!

Пропоную вашій увазі Топ-7 місць, відвідини яких залишать по собі приємні спогади.

Бережанський замок

Фортифікаційна споруда ХVІ ст. Понад 200 років він належав Синявським – одному з найзнатніших родів Речі Посполитої.

Споруду не вдалося здобути нікому, крім козаків, яким українське населення міста відчинило ворота, та опришків. Тут бували гетьман І. Мазепа, російський цар Петро І. Під одним із дубів у замковому парку любив відпочивати відомий письменник Б. Лепкий.

Про велич і захопливу історію замку дізнаєтесь у музеї, що знаходиться в підземеллі.

Площа Ринок

Головний майдан Бережан, улюблене місце для прогулянок жителів міста.

Розбудована після надання Бережанам Магдебурзького права 1530 р., створена за древньою західноєвропейською традицією: у центрі площі-чотирикутника – ратуша, від якої тягнуться вузенькі затишні вулички.

Спочатку споруди площі були дерев’яними. Наприкінці ХVІІІ ст. на їхньому місці виросли перші кам’яні будівлі – елегантні триповерхові кам’яниці, які прикрашають майдан і зараз.

Церква Святої Трійці (УГКЦ)

Єдиний західноукраїнський храм, що зберігся на ринковій площі. Його історія почалася в середині ХVІІ ст., коли святиню збудували на кошти місцевих жителів.

Тут ви побачите розкішне різьблення, створене чехом Олівою, та ікону Матері Божої, яку власнику Бережан О. Синявському у ХVІІ ст. подарував Папа Римський Павло V. Кажуть, вона допомогла багатьом позбутися хвороб. Також у храмі зберігається частина мощей славнозвісного Івана Хрестителя.

Валова

Одна з найколоритніших вулиць Бережан, здається, створена для того, щоб неспішно гуляти нею і милуватися оригінальними будівлями. Вона навіть чимось схожа на однойменну тернопільську вуличку.

Тут ви побачите затишну віллу з незвичною вежею-балконом, у якій мешкав відомий письменник і адвокат А. Чайковський. Вас зачарує будинок-казка зі шпилястим дахом, що належав священику В. Дубицькому – другові письменника Б. Лепкого. Захочеться зупинитися біля більш ніж 100-літньої споруди Бережанської гімназії, де навчалися М. Яцків, М. Рудницький та інші відомі особистості.

Велика синагога

Споруджена ще у 1718 р. Окрім приміщення для молитов, тут розташовувалися водний резервуар для ритуалів і лікарня.

Сьогодні синагога напівзруйнована, але збереглися її витончена ліпнина, оригінальні вікна та арки. На одному з пагорбів Бережан розташоване єврейське кладовище, що нагадує про колись найбільшу общину міста, якої тут уже немає.

Костел святих апостолів Петра і Павла (РКЦ)

Велична пам’ятка ХVІІ ст., що поєднує пізньоготичний та пізньоренесансний стилі. Автором проекту вважають Й. Пфістера, найблискучішого архітектора на українській території Речі Посполитої.

На межі ХVІ-ХVІІ ст. Костел створений на кошти А. Синявського – власника Бережан і відомого державного діяча, завдяки якому місто Меджибіж на Хмельниччині отримало Магдебурзьке право.

У храмі поховані сім’я А. Синявського, Й. Пфістер та останній представник знаменитого роду Потоцьких – відомих державних діячів і меценатів.

Вірменський квартал

Нагадує про вірменську громаду, що жила в Бережанах у ХVІІ-ХХ ст. На його крутих вулицях ви зустрінете чимало вишуканих старовинних будівель.

Будинок відділення державного банку – один із найоригінальніших у місті – захоплює химерним дахом, споруда пошти початку ХХ ст. – витонченою вежею, романтичні вілли – елегантними колонами. Також тут розташована Вірменська церква Святого Григорія, що свого часу була центром духовного життя вірмен у Галичині. Поруч із церквою стоїть будівля вірменської школи, створена 1724 р.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео