Віра Олександрович

Заборонити нелегальну торгівлю і створити базу даних перевізників просили у Тернополі (фото, відео)

Заборонити нелегальну торгівлю на вулиці Шептицького, а також посприяти створенню єдиної електронної бази «легальних» перевізників, задіяних у внутрішньому туристичному бізнесі, вимагали активісти.

Ці та інші пропозиції від громадськості прозвучали на сесії Тернопільської міської ради 25 жовтня.

Зокрема, перше звернення оприлюднив голова ГО «Громадська люстраційна рада Тернопільщини» і один із представників ГО «Побратими Галичини» Вадим Коваль.

- Ми хочемо звернутися до депутатів із клопотанням про заборону торгівлі на вулиці Шептицького, - каже він. - Це стосується продажу різних товарів на проїжджій частині. Зараз там продають цукор, крупи і багато іншого. Це просто недопустимо.

За словами чоловіка, така незаконна торгівля значно ускладнює рух транспорту на тій вулиці, а він там - і так дуже інтенсивний. Звернення взяли до відома і доручили інспекторам муніципальної інспекції проводити постійні рейди вул. Шептицького і за порушення норм ринкової торгівлі - штрафувати.

Що цікаво, міський голова Сергій Надал принагідно запропонував долучати до таких рейдів самих ініціаторів звернення, щоб вони також проконтролювали законність торгівлі.

Оприлюднили на сесії й звернення від представників туристичних фірм, які працюють на внутрішньому ринку. Підприємці нарікали, що через значну кількість «нелегалів», їм дуже важко працювати. Окрім того, суттєво ускладнилася сама процедура оформлення дозвільних документів на групові поїздки, особливо із дітьми. Мовляв, це нині відбирає 3-4 дні, а стільки часу туристичні оператори просто не мають. Найняти додаткових працівників не дозволяють низькі заробітки.

За словами жінки, в Україні немає відповідного закону, який би досконало регулював усі справи у туристичному бізнесі. Тому вона та інші підприємці, які працюють у цьому секторі економіки, попросили принаймні створити у Тернополі електронну базу даних професійних перевізників. По-перше, це очистило б ринок від «самозванців». По-друге, всі знали б, хто працює чесно, а відтак – довіряли б саме їм.

Окрім того, взяла слово на сесії тернополянка, яка мешкає на вул. Бригадній, 22. Виявилося, що міські депутати на одній із попередніх сесій віддали іншій людині ділянку на 7 сотих, розташовану впритул із її оселею. Причому, якби там з’явилася приватна забудова, то жінка… не змогла б зайти у свій дім.

Врешті депутати пообіцяли розібратися у проблемі. Втім, жінку ця заява не заспокоїла, вона вирішила дочекатися розгляду свого питання на сесії. До речі, «Терен» докладно писав також про інші питання, що потрапили на розгляд депутатів 25 жовтня (читайте – ТУТ, ТУТ, ТУТ і ТУТ).

Фото і відео авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео