Бережани. Місто дверей (фоторепортаж)

Я була в багатьох містах і містечках області, проте, як на мене, саме в Бережанах двері мають особливий статус.

Їх тут багато. Багато різноманітних — від найдавніших і найпростіших, сформованих із дошок, які укладені «ялиночками», а далі — насичені античними деталями класицистичні, елегантні сецесійні та підкреслено стримані модерністичні.

Крім того, що тут є представники різних стилів, є доста представників різноманітних уявлень про декорування дверей. І дверних ручок.

Де ще побачите дверну ручку у формі пташки? Чи ту, на якій зазначено дату зведення будинку? Ще додайте різнорибність матеріалів — щойно здоровкались із ручкою, котра вкрита незліченними шарами фарби, а за мить тримаєтесь за автентичну, зроблену з латуні й начищену до блиску сотнями торкань.

А як щодо фантастичних тварин, котрі вирізьблені на дверях? Зрештою, не проминути сецесійні двері з витонченим квітковим візерунком. Та ніяк, зрештою, і не треба намагатись те робити.  Це ж бо та краса, котра поруч, і ворохобить не менше за екзотичну. Додайте у сплетіння всіх принад численні двері з химерно закрученими декоративними ґратками. А як щодо металевих дверей, котрі ведуть до різноманітних господарських приміщень? Вони не надто пишно декоровані зате мають дуже автентичний вигляд. Так і хочеться дізнатись, що ж за ним зберігають. Окреме слово про двері модерністичні — з простими геометричними візерунками, що проте аж ніяк не позбавляє їх привабливості.

Так, набравшись усіх цих красивостей, у вас складеться специфічний образ Бережан. Міста, котре можна відчинити й поглянути на нього зсередини, поручкатись із ним, відчути його на дотик, розглянути з усіх боків.

Анна Золотнюк

Фото авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео