Олег Снітовський

Молода художниця з Теребовлі отримала престижну премію (фоторепортаж)

Напередодні у Тернопільському обласному художньому музеї відбулося відкриття виставки-конкурсу на здобуття обласної мистецької премії імені Олени Кульчицької, організованої управлінням культури облдержадміністрації та обласним методичним центром народної творчості.

Директор обласного художнього музею Ігор Дуда, члени журі відзначили, що майже 30 цьогорічних претендентів на премію засвідчили досить високий рівень майстерності. Кожна із 84-х  представлених на виставці робіт – прояв творчого задуму,  світобачення їхніх авторів.

Але експерти назвали, на їхню думку, найбільш яскраві, колоритні полотна. Тож лауреатом цієї престижної мистецької премії у номінації «Живопис» стала викладачка Теребовлянського коледжу культури і мистецтв Марічка Тимчук (Шевчук).

– Мене захоплює флористика, мистецтво гіперреалізму, з певною декоративністю. Оці контури, штрихи, відтінки, якось так само по собі виходить, – каже художниця. – Узагалі, мене дуже цікавить навколишній світ, дивовижний світ природи. Часто фотографую, розглядаю фото – рослини, листочки, квіти, всю оту гармонію природи. Уявно складаю композицію, потім все це стає основою для майбутньої роботи… Головне, щоб це все було своє, не скопійоване , це завжди мені каже батько, мій найперший вчитель і об’єктивний критик, думка якого для мене дуже важлива…

– На цих трьох моїх роботах ви бачите соняхи, півони та гарбузовий натюрморт. Зокрема, про такий натюрморт я давно думала, адже гарбузи дуже гарні у колориті, хотілось все це передати на полотні, своєю, авторською технікою, щоб воно жило, викликало у людей емоції, – розповіла Марічка Тимчук (Шевчук ).

А її батько, знаний митець, заслужений художник України, викладач Теребовлянського коледжу культури і мистецтв Микола Шевчук не приховував емоцій від перемоги доньки.

– Нині для мене така направду батьківська несподівана радість. Це, як у тій притчі про зерна – одне потрапляє на тверду дорогу, інше – на камінь, а ще одне – на благодатний грунт, – каже пан Микола. – Сьогодні дуже тішуся, що оте зерно любові до образотворчого мистецтва, яке я намагався з дитинства прищепити своїй донечці Марічці, таки проросло і дало свої плоди. Донька іноді жаліється, що я до неї занадто вимогливий, більш вимогливіший, ніж до студентів, яких навчаю мистецтву, Але, так напевно і має бути. Вимогливий, бо хочу, щоб Марічка досягла у своєму житті, певних результатів, перемог. А сьогодні дуже радіємо з дружиною Оксаною і дякуємо  перш за все Богові, за це все, а ще – подяка від нас й членам журі, що так оцінили творчість нашої доньки Марічки, – сказав Микола Шевчук.

Також журі оголосило, що цьогорічним лауреатом обласної премії  імені Олени Кульчицької у номінації «Графіка» стала Cвітлана Шинкаренко.

Лауреатів та учасників виставки-конкурсу привітав начальник обласного управління культури Григорій Шергей, мистецтвознавці, друзі, знайомі. Виставка мистецьких творів діятиме в обласному художньому музеї до 13 листопада цього року.

Довідково. Олена Кульчицька (1877-1967), уродженка Бережан – видатна українська малярка, народний художник України, лауреат Шевченківської премії – знакова постать національної  культури. З однаковим успіхом вона працювала в різних мистецьких жанрах і техніках, була талановитим живописцем, видатним майстром гравюри, новатором художнього оформлення книги. Крім того, Кульчицька займалася художнім ткацтвом, проектуванням та моделюванням одягу, меблів, працювала в емалі, металах, скульптурі малих форм.

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео