У Бучачі відкрили меморіальну дошку провіднику ОУН (фото)

75223821_2375878929394961_2998643095442030592_n

1 листопада, на честь 100-річчя від дня народження Ярослава Косарчина відбулося відкриття меморіальної дошки, встановленої на будівлі Бучацької гімназії імені Гнатюка.

Український народ більше ніж півтисячі років не мав власної держави і зазнав кривд від своїх сусідів. Можливо саме тому естафета боротьби за волю України передавалась від покоління до покоління. Кожна епоха має таких провідних людей, які відповідають її потребам і вимогам. Однією із таких людей був сотник, командир, крайовий провідник ОУН Карпати в 1949-1951 роках, уродженець Нагірянки, випускник Бучацької гімназії Ярослав Косарчин «Байрак».

Право відкрити меморіальну дошку, яку освятили отці, було надано першому заступнику голови районної державної адміністрації Богдану Бейку, депутату районної ради Руслану Крупі та родичу героя Миколі Косарчину. На великому значенні для сьогодення, особливо для молодого покоління, чину таких патріотів, як Ярослав Косарчин, наголосив у своєму виступі депутат районної ради Руслан Крупа. А представники родини Косарчиних Григорій Никифорчин та Остап Гишка навели багато цікавих і невідомих фактів біографії сотника.

Допоки ми живі – житиме пам'ять про Ярослава Косарчина. З меморіальної дошки щодня зустрічатиме і проводжатиме поглядом учнів та перехожих, нагадуватиме кожному з нас, що він поклав життя аби ми жили в мирній, квітучій, незалежній Україні, пише Бучацька районна державна адміністрація.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео