Печерний храм у Стінках: природне диво Тернопільщини (фоторепортаж)

75557574_1380368975477120_7050234244253089792_n

У Бучацькому районі знаходиться одна з найдивовижніших місцин Тернопільщини – печерний храм. Це – природою утворена печера, яка збереглася на крутому лівобережжі Дністра.

Як відомо з дописів, ще в язичницькі часи скельне утворення слугувало святилищем, яке пізніше перетворилося на християнський храм.

Донедавна на стінах виднілися висічені знаки – символи невідомої писемності. Сьогодні їх майже не розгледіти.

Розташування печери й справді незвичне. На крутому березі Дністра на висоті майже 15 метрів виступає скельне утворення із вапнякових порід. У нижній частині навісу є відносно невеликий грот: 3 метри у довжину, 2 та 1 м у ширину і висоту відповідно. Отвір у скелі веде до другого ярусу, де колись діяв штучно створений християнський храм. Висота сягає 4 метрів, а ширина – 9 м. Протяжність найдовшої стінки – 8 м.

По центру гроту у східній частині видніється вівтарна частина квадратної форми з двома притворами. На ній викарбовано солярний знак у вигляді свастики.

На південній та північній стінах проглядаються зображення хрестів. На західній частині вівтаря видряпаний комплекс із шести тамгоподібних знаків. На південній стіні гроту подекуди збереглося рельєфне зображення танцюючого звіра довжиною 30 см, а на північній – тамгоподібний знак у вигляді прямокутника.

Біля входу до храму виявлені фрагменти гончарного посуду: уламки стінок посудин, віночок. Також історики знайшли тут фрагменти посуду періоду 15–17 століть. У 1988 році печерний храм обстежувала екологічна експедиція під назвою «Дністер».

Як відомо з джерел, печерний храм вже існував у 11–13 столітті нашої ери. Наявність солярних, тамгоподібних, геометричних знаків не виключає ймовірності, що печерні храми, подібні до знайденого у селі Стінка, виникли ще до офіційного прийняття християнства на Русі (кінець 9-го ст.). Проте невідомо, як могли так легко співіснувати християнська символіка і язичницькі знаки.

Печерний храм знаходиться у лісовому масиві на околиці села Стінка, Бучацького району Тернопільської області. З храму проглядається чудовий краєвид на річку Дністер. Розгледіти печеру, порослу деревами та кущами, можна з протилежного берегу.

Добратися до храму з Тернополя можна лише з пересадками (окрім варіанту власного транспорту). Автобусом слід доїхати до Бучача, звідти - до села Стінка через Зубрець та Порохове.

Фото, відео з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео