Участь в судових процесах

EE9AB05502246160-1024x682

Чи обов’язково особисто приймати участь в судових засіданнях?

Побутує думка, що судові процеси завжди займають багато часу, а участь в судових засіданнях обов’язково вимагає особистої присутності. Чи це дійсно так, давайте розбиратися разом.

Чи обов’язково брати участь в судових засіданнях? Ні, в більшості випадків, особиста участь в судових засіданнях не обов’язкова. Ваші інтереси перед судом може представляти інша особа за довіреністю або на підставі ордеру (якщо представником є адвокат).

В яких справах участь сторони обов’язкова? Законом, не передбачено конкретного переліку таких справ, але вказано, що суд може визнати явку сторони обов’язковою для дачі особистих пояснень по справі. Тобто, це залежить від правової природи справи та її індивідуальних особливостей.

Хто може бути представником у суді? Це залежить від виду представництва, яке може бути:

  • законним: коли батьки неповнолітніх (до 18 р.) дітей представляють їх інтереси у суді, для такого представництва їм потрібно пред’явити суду лише свідоцтво про народження дитини, або представництво недієздатних чи обмежено дієздатних осіб їхніми піклувальниками чи опікунами, яке відбувається на підставі відповідного рішення про встановлення над особою опіки чи піклування;
  • договірним, що відбувається на підставі договору. За договором особу може представляти адвокат або, якщо це дозволяє закон, будь-яка інша  повнолітня, дієздатна особа на підставі довіреності.

В яких справах мене обов’язково повинен представляти адвокат? Законом передбачено, що  лише адвокат здійснює представництво інтересів у суді у кримінальних справах.

В інших категоріях справ (цивільних, господарських, адміністративних) законом встановлено ряд винятків, коли представником може бути і не адвокат, зокрема:

  • коли в майнових спорах ціна позову є меншою за 100 мінімальних прожиткових мінімумів для працездатних осіб ( станом на даний час це – 207 000 грн.)
  • в трудових чи малозначних справах, тобто справах незначної складності, які є поширеними, та для яких є пріоритетним швидке вирішення справ.

Чи може особа вступити в судовий процес в Україні, якщо вона перебуває закордоном? Так, може. Особа яка перебуває закордоном може брати участь у судових засіданнях через свого представника.

Так, співпраця особи, яка перебуває закордоном і адвоката в Україні має відбуватися на підставі підписаного між ними договору про надання професійної правничої допомоги. Підписати його можна такими шляхами: 1) особисто – наприклад, коли договір підписується до виїзду особи за кордон; 2) через листування – підписаний адвокатом договір надсилається особі закордон, вона підписує його із своєї сторони і надсилає адвокату в Україну назад.

Я вважаю, що участь адвоката у судовому процесі це насамперед про якість судового процесу. Із мого професійного досвіду, скажу, що у випадку самопредставництва або представництва через  особу без належних юридичних навиків та знань, процес значно затягується у часі, що вже говорити про результат процесу - інколи він може бути зовсім не таким, на який особа розраховувала початково.

Адвокат Боднар Ольга, керуючий АО «Твій адвокат», 38 (067) 351 35 00

Вибір читачів за тиждень

Відео