Віра Олександрович

Бракує грошей: з Тернополя відправлять особливий лист Разумкову і Гончаруку (фото)

Олексію Гончарук і Дмитру Разумкову вирішили поскаржитися тернопільські депутати. Кажуть, грошей у бюджеті міської територіальної громади (МТГ) у 2020-му не вистачить навіть на найнеобхідніше.

А на додачу, виявляється, місто не може розплатитися із підрядниками за реконструкцію вулиці В. Чорновола і Привокзального майдану.

Проект рішення «Про звернення щодо фінансового забезпечення потреб мешканців Тернопільської міської територіальної громади на 2020 рік» 7 листопада оприлюднили на сайті міської ради. Автор цього документу – начальниця міського фінансового управління Надія Кучер. Власне, подібні пропозиції вона вносить не вперше.  

Депутатів попросять затвердити звернення і надіслати його Голові Верховної Ради Дмитру Разумкову, Прем’єр-міністру Олексію Гончарук. З повним текстом документа можна ознайомитися ТУТ. Цитуємо текст звернення:

«…Поданий Урядом проект Державного бюджету на 2020 рік зменшує доходи бюджету Тернопільської міської територіальної громади… Для недопущення суттєвого обмеження доступу мешканцям громади у медичному обслуговуванні, соціальному захисті та освіті, закликаємо Вас у проекті Державного бюджету України на 2020 рік:

- підтримати норму про зарахування частини акцизного податку на пальне до місцевих бюджетів, що збільшить дохідну частину бюджету Тернопільської МТГ до 75 млн грн;

- збільшити обсяг освітньої субвенції бюджету громади на 60,6 млн грн, що врахує підвищення зарплати педагогічним працівникам, а також компенсацію із державного бюджету в розмірі 14,1 млрд грн - на підвищення зарплати педагогічним працівникам дошкільної, позашкільної, професійно-технічної освіти, тренерів-викладачів дитячо-юнацьких спортивних шкіл;

- спрямувати 20% коштів дорожньої субвенції до бюджетів міст обласного значення і об’єднаних територіальних громад та передбачити формульний підхід щодо розподілу таких коштів між цими бюджетами;

- забезпечити оплату із державного бюджету гарантовані державою пільги, зокрема - на проїзд і послуги зв'язку, потреба в яких на 2020 рік у Тернопільській МТГ складає, відповідно, 91,2 млн грн і 0,8 млн грн…»

Окрім того, депутати згадали про кошти субвенції із державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій, передбаченої у Держбюджеті-2019, і перехідних залишків з 2018 р. Адже у місті завершили реконструкцію вулиці В. Чорновола і розпочали реконструкцію Привокзального майдану. Загалом це «потягнуло» 19,5 млн грн, із яких 2,7 млн грн оплатили, а 16,8 млн грн досі не пройшли через Держказначейство.

Фото авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео