Оксана Бучко

Тернополянам на замітку: інтернет в країні може суттєво подорожчати

74610630_992449807770879_6532797496626774016_n

Тернополяни повинні бути готовими до подорожчання тарифів за користування Інтернетом. Про це говорять оператори та провайдери. Особливе занепокоєння в них викликали внесені на розгляд парламенту Комітетом ВРУ законопроекти «Про електронні комунікації» (№2264 від 15.10.2019) та «Про розвиток інфраструктури для цифрової трансформації економіки та суспільства» (№2320 від 28.10.2019).

Із цього приводу представники Інтернет Асоціації України зібрали прес-конференцію в УНІАН, повідомляє internetua.com.

Прогнозують, що коли залишиться, як у Європі, 3–4 оператора, тоді користувачі мають бути готовими до вартості послуг в 40–50 євро (в місяць). А це цілком можливо у разі прийняття законопроектів.

-Ми вивчили ці законопроекти і хочеться сказати, що ніколи ще не було так тривожно за Інтернет в країні, - зазначив представник Правління Інтернет Асоціації України Анатолій Пятніков. – Інтернет у нашій країні вже розвивається 30 років. Почалось усе силами ентузіастів малого бізнесу. І на сьогоднішній день за показниками швидкості та ціни-якості ми випередили інші країни світу. Але сьогодні держава вирішила допомогти.

Небезпека законопроекту у тому, провайдери послуг передачі і зберігання інформації у мережі можуть підписатись під державним регулюванням.

Як зазначили спікери, зараз автори одного із законів просто «натягують телефонне законодавство на Інтернет». Саме це відбулося раніше в Росії.

Інтернет Асоціація України опублікувала Відкрите звернення українській владі щодо загрозою знищення ринкових послуг доступу до Інтернету. Зверення направили до Президента України, Президента Верховної Ради України, Прем’єр-міністра України та представнику депутатської фракції політичної партії «Слуга народів». В нього йшлось про те, що два законопроекти у разі їх прийняття приведуть до збільшення співпраці державних структур в регулюванні ринкових телекомунікацій, кардинальному перерахунку цього ринку, банкрутству операторів та різкому росту тарифу на Інтернет.

Так, у документі є вимога, щоб зменшила тиск державних органів на бізнес та переглянула зміни в законопроектах, врахувавши інтереси представників малого і середнього бізнесу.

Фото УНІАНу

Вибір читачів за тиждень

Відео