Тамара Коблик

11 листопада в історії Тернопільщини

11

Цього дня народилися:

Ісраель Ельдад (Шайб) (1910  смт.Підволочиськ - 22 січня 1996) - єврейський громадсько-політичний діяч, педагог, доктор філософії, публіцист, історик, мислитель, один з ідеологів сіонізму.

Результат пошуку зображень за запитом "Ісраель Ельдад (Шайб)"

Володимир Мельничайко (1931 с.Кам'янка Теребовлянського району) - український мовознавець, доктор педагогічних наук. Сфера наукових інтересів — синтаксис, мовлення учнів, стилістична робота в школі, позакласні і факультет, заняття з мови.

Степан Нечай (1941 м. Тернопіль - 21.05.2003, М.Тернопіль) - тернопільський художник.

Михайло Витягловський (1963  с.Сороки Бучацького району) - художник. Працює в техніці дерев'яної пластики, займається проектуванням інтер'єрів та меблів.

Результат пошуку зображень за запитом "Михайло Витягловський"

Петро Репела (1970, с. Вікторівка Козівського району) -  голова Козівської районної ради.

dsc_0832

Каськів Олег (1978, м. Кременець) – скрипаль-віртуоз. Гастролює в країнах Азії, Америки, Європи.

Цей день в історії Тернопілля:

1918 – посадником Бережан став Тимотей Старух.

1935 – в Тернополі на площі Собеського (нині майдан Волі) встановлено кінний пам'ятник Юзефу Пілсудському.

1960 - організовано Тернопільський загальнотехнічний факультет Львівського політехнічного інституту з вечірньою та заочною формами навчання. Згодом, на базі факультету було створено Тернопільський політехнічний інститут. Тепер - Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя.

2002 – рішенням Тернопільської обласної ради до Переліку рідкісних і таких, що перебувають під загрозою зникнення, видів рослинного світу на території Тернопільської області віднесені: перстач білий, залізниця гірська, півники злаколисті, підмаренник Бессерів, підмаренник суборовий, підмаренник членистий, авринія скельна, аденофора ліліє листа, аконіт молдавський, аконіт строкатий, аспленій волосоподібний.

2012 – у Тернополі помер український педагог і науковець-економіст Сергій Ілліч Юрій. Доктор економічних наук, професор, заслужений діяч науки і техніки України, дійсний член (академік) Академії економічних наук України. З 2002 року - ректор Тернопільського національного економічного університету.

Сьогодні відзначають Міжнародний день енергозбереження.

Свято було засноване у квітні 2008 року за ініціативи міжнародної екологічної мережі SPARE.

Участь у проекті побажало взяти близько 20 країн. Саме тому свято отримало статус міжнародного. Основна мета свята – привернути увагу влади та громадськості до раціонального використання ресурсів та розвитку поновлюваних джерел енергії. Економія енергії дозволить знизити забруднення навколишнього середовища. Крім того, енергозбереження вигідно економічно. Заходи з економії енергоресурсів в два з половиною – три рази дешевше, ніж виробництво і доставка споживачам такої ж кількості знову отриманої енергії, отриманої з традиційних джерел. Тим більше, що найпростіші та елементарні заходи енергозбереження доступні кожному і можуть бути застосовані в побуті фактично повсюдно.

У міжнародний День енергозбереження в усіх країнах, де відзначається це свято, проходять заходи, спрямовані на те, щоб проінформувати людей про способи енергозбереження та існуючі поновлювані джерела енергії, розповісти, чому важливо економити енергію. У багатьох містах світу в цей день проводяться тематичні конференції, виставки та акції, у навчальних закладах проходять уроки, присвячені темі енергозбереження.

p6nzpv9e

11 листопада — День незалежності Польщі. Це свято на честь проголошення незалежного статусу Польщі від Австрії, Московії та Німеччини. Історична подія відбулася в 1918 році, коли завершилася перша світова війна.

До здобуття незалежності Польща 125 років була розділеною між кількома державами: Австрією, Московією та Пруссією. І тільки 11 листопада 1918 року вона знову стала повноцінною самостійною державою, яку очолив Юзеф Пілсудський. Саме під його керівництвом і було сформовано демократичний уряд Польщі.

І хоча День незалежності в Польщі досі святкується 11 листопада, формально свою незалежність країна втрачала і після подій 1918 року. Так, в 1939 році територію Польщі розділили між собою Німеччина та Радянський Союз. Оскільки завершення другої світової війни посилило вплив СРСР на територію країни, то день незалежності після 1945 року поляки тимчасово не відзначали. Про свято знову згадали вже в 1989 році. Після демократичних виборів у країні знову заговорили про національні та державні цінності. З того моменту цей день в Польщі є вихідним.

niepodleglosc

Іменини сьогодні святкують Анастасії, Марії, Клавдії та Анни.

Вибір читачів за тиждень

Відео