Один з найвідоміших фотографів Чортківщини відкрив виставку плівкових фотографій

19149161_1462121270502337_6599053364561163849_n-665x365

 На другому поверсі Чортківської міської ради знаний не лише у нашому місті, а й далеко за межами України заслужений художник Міжнародної федерації фотомистецтва Орест Лижечка відкрив виставку аналогової фотографії «Ностальгія за фотоплівкою».

– Всі фото зроблені на плівку ще у 70-80 роках минулого століття, – розповів пан Орест. – По-особливому люблю ці фото, бо в них вкладалася душа: ми проявляли плівку, готували хімікати для паперу, «чаклували»… Це зараз на сучасний фотоапарат можна зробити сотню однакових фото, а тоді кожна спроба була особливою.

Митець зізнався: колись, щоб відібрати бодай одне дійсно вдале фото, потрібно було роздрукувати з десяток їх. На виставці представлено аж 58 неповторних робіт: там і природа, і люди, і спорт, і натюрморт. Чимало із цих фотографій Ореста Лижечки брали участь у різних виставках в Україні та закордоном, неодноразово здобували перемоги.

– Ідея виставки полягає у тому, щоб люди наочно могли подивитись, як змінилась фотографія за якихось кілька десятків років. Технічний прогрес здається фантастичним. Плюс до того – тепер є різні редактори фотографій, як-от Photoshop, де можна все змінювати на будь-який смак. Хоча, попри все, у своїй колекції чорно-білих фото зроблених на плівку є чимало таких, що не поступаються тим, які зроблені на найсучасніші фотоапарати.

За інф. ЧМР

Фото ЧМР та з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео