Віра Олександрович

У чому Сопель звинуватив команду свого попередника на Тернопільщині (фото, відео)

Зростання показників помітили на Тернопіллі у сфері сільського господарства, але найбільший приріст від початку цього року забезпечили у будівельній галузі.

Про це йшлося на засіданні колегії Тернопільської обласної держадміністрації сьогодні, 12 листопада. До слова, це зібрання вперше пройшло під керівництвом нового голови виконавчої гілки влади краю Ігоря Сопеля. І саме поведінка очільника, його зауваження і висновки привертали до себе найбільше уваги.

Про стан соціально-економічного розвитку краю за 9 місяців, співпрацю з інвесторами і представниками бізнесу там доповідала директор обласного департаменту економічного розвитку і торгівлі Галина Воляник.

– Галузі реального сектору економіки у звітному періоді забезпечили зростання виробничих показників, – каже вона. – Так, у промисловому секторі економіки області за підсумками січня-вересня обсяг виробництва продукції зріс на 2,2%. Зростання промислового виробництва спостерігали у добувній промисловості і розробленні кар’єрів – на 1,3%, у металургійному виробництві, виробництві готових металевих виробів, крім машин і устаткування, – на 22,1%, машинобудуванні – на 24,2%.

Традиційно непогані результати, за словами очільниці департаменту, показує сільське господарство. Відповідно, сировину отримує переробні галузь.

– Упродовж січня-вересня обсяги аграрного виробництва – базової для економіки нашого регіону галузі, зросли на 3,6% до 6892,4 млн грн, у тому числі – в аграрних підприємствах – до 3572 млн грн, а в господарствах населення – до 3320,4 млн грн, – продовжує чиновниця. – Причому зростання виробництва продукції спостерігали як у рослинництві (+4,6%), так і в тваринництві (+0,7%).

Хороші результати також мають тернопільські будівельники. Переважно їхні успіхи, за словами пані Воляник, пов’язані саме зі зведенням житла.

– Так, протягом січня-вересня будівельні організації виконали робіт на суму 1493,6 млн грн, що на 29,1% більше, ніж у відповідному періоді торік, – додає Галина Воляник. – У січні-червні в області ввели в експлуатацію 199,6 тис. кв. м загальної площі житла, що в 2,7 раза більше, ніж за аналогічний період 2018-го.

Після цього прокоментувати показники і запропонувати якісь ідеї могли всі охочі учасники засідання. Першим окреслив основні напрямки діяльності вдали у краї начальник Галини Воляник, заступник голови обласної держадміністрації Ігор Вонс.

Подейкують, він залишиться на своїй посаді, тому почувався поруч із паном Сопелем доволі впевнено. Про звернення щодо фінансового забезпечення потреб жителів Тернопільської міської територіальної громади (МТГ) на 2020 рік,  яке ухвалили міські депутати, нагадав присутнім і представнику Президента на Тернопіллі секретар міської ради Віктор Шумада.

Звісно ж, слово взяв перший заступник голови ОДА Іван Крисак, адже саме він, по суті, пів року керував областю у статусі «в. о.».

У цей момент із уст Ігоря Сопеля прозвучала чи не найдовша фраза за усе засідання. Очільник не втримався, щоб не висловити претензії до команди свого попередника, яка власне поки що переважає у складі колегії ОДА.

За результатами колегії, Ігор Сопель дав відповідні доручення керівникам структурних підрозділів держадміністрації. Причому читав усе із завчасно підготованого папірця. Було помітно, що йому бракує досвіду у такого роду виступах.

Про найцікавіше, що відбувалося цього дня на засіданні колегії, читайте на «Терені» згодом.

Фото автора і з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео