На Тернопільщині дбають про могили, до яких нікому прийти (фоторепортаж)

76182197_154273852631918_7224091732961394688_o

Покинуті церкви та кладовища уже не перший місяць приводять до ладу  волонтери та благодійного фонду «Пам'ять і любов». Нещодавно лише за один день їм вдалося прибрати цвинтарі у трьох селах – Мильне, Кошляки, Стриївка.

– Не всі цвинтарі мають тих, хто би про них подбав. Саме тому і виникла ініціатива розчистити закинуті частини некрополів на Тернопільщині, розповів засновник благодійного фонду Андрій Савчук. – В планах – розчистити від кущів та трави з десяток кладовищ. Наразі волонтери вже навели лад в селах Скорики і Кошляки Підволочиського району, Травневе, Стриївка, Криківці та Киданці Збаразького району, – повідомляють у фонді.

Також у активістів є домовленість про співпрацю із консулом Республіки Польща в Луцьку. Проте, прибиратимуть не лише польські некрополі, належну увагу приділять й українським похованням.

– Адже закинуті насправді не лише польські, а й українські частини, – пояснює засновник благодійного фонду. – Так, в Скориках десь 90% поховань – українські, є могила повстанцям, над нею майорить синьо-жовтий прапор, хоча там же й стоїть римо-католицька каплиця, що також потребує догляду. В Стриївці цвинтар мішаний: є польська частина, є українська, – але занедбані обидві. Дуже часто мова йде про села, з яких поляків виселили. Людей не стало, а могили їхньої рідні залишились. Без нагляду і без догляду. Тому активісти рубають дерева, зрізують траву та кущі, аби цвинтарі стали хоча би помітними в цих чагарях, – зазначають у «Пам'ять і любов».

Фото благодійного фонду «Пам'ять і любов»

Вибір читачів за тиждень

Відео