Віра Олександрович

На Тернопільщині найбільше листів пишуть пенсіонери, інваліди й багатодітні (фото, відео)

Тернопільська обласна держадміністрація (ОДА), її структурні підрозділи, районні держадміністрації (РДА) та органи місцевого самоврядування краю повноцінно забезпечували реалізацію конституційного права громадян на звернення.

Про це свідчить аналіз роботи із розгляду письмових звернень і особистих прийомів громадян, представлений 12 листопада на засіданні колегії ОДА начальницею відділу роботи зі зверненнями громадян апарату ОДА Людмилою Сух.

- Упродовж 9 місяців до ОДА надійшло 5 644 звернення, що на 234, або на 4% більше, ніж за відповідний період торік, - каже пані Сух. - Причому 2 028 листів надійшли звичайною поштою, 116 звернень подали на особистому прийомі в керівництва ОДА та 3 500 звернень від жителів краю надійшло на урядову телефонну «гарячу лінію».

До речі, електронною поштою на адресу ОДА надійшло лише 21 звернення. Найбільше - від мешканців Борщівського, Гусятинського, Заліщицького, Кременецького, Теребовлянського, Тернопільського районів і Тернополя. Позитивно вдалося вирішити справи, зачеплені у 1447 зверненнях громадян (25%), що на 6 % менше, ніж за аналогічний період торік.

Виявилося, що краяни писали й в Офіс Президента України (187), і в Кабінет Міністрів (54), і до Верховної Ради (16) та інших органів державної влади, місцевого самоврядування, а також – різних установ. Найбільше таких запитів було у жителів Бучацького, Заліщицького і Теребовлянського районів і  Тернополя.

- Слід зазначити, що за звітний період зросла кількість звернень від жителів Заліщицького, Кременецького і Чортківського районів - на 56, 86 і 71, відповідно, - стверджує чиновниця. - Водночас звернень від тернополян поменшало на 25 штук.

Втішив пані Сух той факт, що на 71 одиницю зменшився показник надходження повторних звернень. За звітний період їх отримали 135 штук, причому 120 - надійшли на урядову телефонну «гарячу лінію».

Що цікаво, у загальному обсязі звернень переважають листи пенсіонерів, інвалідів, ветеранів війни і праці, багатодітних сімей та учасників бойових дій. Від цих категорій населення загалом надійшло 1500 звернень, тобто 27% від загальної кількості.

- За звітний період, найефективніше провели телефонні «гарячі лінії» і надали обґрунтовані відповіді на всі дзвінки жителів області у департаменті соціального захисту населення, а також управліннях освіти і науки та охорони здоров’я ОДА - по  719, 57 і 33 звернень, відповідно, - уточнює Людмила Сух. - Крім того, найвищий показник позитивно вирішених справ переважає в обласних: департаменті агропромислового розвитку (98%); департаменті соціального захисту населення (65,3%); управлінні екології та природних ресурсів (91,1%); управлінні освіти і науки (98,4%); управлінні фізичної культури та спорту (100%).

Вказала чиновниця і на негатив. Так, найменше спілкувались із громадянами у Гусятинській, Лановецькій і Підгаєцькій РДА - по 38, 29 і 19 звернень, відповідно. За звітний період також чиновники фактично провели на 18% менше запланованих виїзних прийомів.

- Існують проблеми і зі своєчасним повідомленням органами місцевого самоврядування ОДА про результати розгляду окремих звернень громадян, - додає пані Сух. - Це насамперед стосується Мельнице-Подільської селищної ради (ОТГ), Нирківської сільської ради, Копичинецької міської ради. І до речі, не завжди вчасно надають інформацію у Тернопільській міській раді.

Проект розпорядження голови ОДА з означеного питання присутні на колегії ухвалили одноголосно. Тому Ігор Сопель відразу і закрив засідання. Про найцікавіше, що було того дня у залі, також читайте ТУТ, ТУТ і ТУТ.

Фото і відео авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео