Віра Олександрович

На Тернопільщині впевнені: так званий «ринок землі» несе у собі загрозу знищення (фото, відео)

Про свою незгоду зі спробами запровадження в Україні так званого «ринку землі» заявили депутати Тернопільської обласної ради.

Насправді, на це питання витратили чимало часу на сесії 14 листопада, адже висловитися хотіли мало не всі присутні на засіданні політики. Власне, «Терен» такий перебіг подій передбачав.

Нагадаємо, Верховна Рада у першому читанні 13 листопада проголосувала за проект закону №2178-10 від «Слуги народу» щодо продажу сільськогосподарської землі. Відповідне рішення підтримали 240 народних депутатів. Власний варіант документу подав Кабінет міністрів, але Комітет Ради рекомендував голосувати за законопроект монобільшості - № 2178-10Що цікаво, його підтримали лише нардепи від «Слуги народу» - 227 нардепів і 13 позафракційних парламентарів.

Першим до трибуни пішов перший заступник голови облради Василь Деревляний. Він не приховував свого обурення вчинком народних депутатів і зачитав доволі жорстке звернення, що включало цілу низку вимог до керівництва країни.

- Це є злочинний, антиукраїнський законопроект, - каже він. – Розпродаж нашої землі загрожує продовольчій безпеці України.

Повну згоду із доповідачем висловив свободівець Володимир Мисик. Він розповів присутнім про порожні села у Греції, де всі землі скупили велетенські корпорації. Тепер ця країна не може вийти з економічної кризи. І навіть допомоги Євросоюзу не вистачає, а Україні на таку підтримку навіть розраховувати немає як.

- Ринок землі в Україні має бути. Такої лінії завжди дотримувалася і наша партія, але українець у цій ситуації має бути захищеним, - каже заступник голови облради Любомир Крупа. – Тому ми лише частково згодні з озвученою заявою.

На тому, що треба дослухатися до думки аграріїв, наголосив і сам голова облради. Мовляв, на них тримається економіка області, а якщо вони перекривають траси, то це свідчить про реальну тривогу людей, які працюють на землі.

- Саме тому ми планували повторно звернутися до керівників держави із вимогою продовжити мораторій та не впроваджувати поспішний ринок землі без належного законодавства й у час війни в державі, - каже він.

Свою думку висловили також: Олег Шуляр – керівник фракції партії «Громадянська позиція», Богдан Яциковський – від Радикальної партії, Віталій Фидрин – керівник фракції «Самопомочі», а також Володимир Болєщук – представник «Народного контролю». До трибуни пішов і голова фракції ВО «Свобода» Олег Сиротюк.

Депутати вимагали забезпечення певних гарантій, наприклад: встановлення у законі мінімальної ціни за гектар не нижче 50-75 тис. грн, обмеження кількості гектарів в одні руки, надійних гарантій заборони на купівлю землі іноземцями, проведення інвентаризації земель, а також - усунення помилок в кадастровій карті із накладанням паю на пай тощо.

Власне, думки політиків різнилися лише у певних деталях, але «розпродаж землі» лякав їх усіх без винятку. Тож врешті текст звернення набув такого вигляду (цитуємо): «…13 листопада провладна більшість у Верховній Раді проголосувала у першому читанні за основу антиукраїнський законопроект про запровадження так званого «ринку землі», підготовленого Кабінетом Міністрів. І це було зроблено, попри спротив органів місцевого самоврядування, численні акції протесту фермерів, представників агропромислових підприємств, небайдужих громадян України, політичних і громадських організацій… Ми, депутати Тернопільської обласної ради, послідовно відстоюючи інтереси громади Тернопільщини, заявляємо про свою категоричну незгоду зі спробами, спрямованими на запровадження в Україні так званого «ринку землі», який несе у собі загрозу знищення, загрожує стабільності в економіці та державному суверенітету…».

Коли представники усіх фракцій обласної ради висловили свої думки й зауваження, відбулося голосування. Більшістю, а саме 36 «за» – заява була підтримана. Про найцікавіше на цьому засіданні читайте ТУТ, ТУТ і ТУТ.

Фото і відео авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео