Віра Олександрович

Чимало елітних автомобілів можна побачити на дорогах Тернопільщини

авто

На Тернопільщині вже сплатили понад 3,3 млн грн податку за елітний транспорт. Тобто йдеться про нові автомобілі, вартістю понад 55 888 доларів США.

Про це повідомили у Секторі комунікацій ГУ ДПС у Тернопільській області.

- Упродовж 10-ти місяців платники податків Тернопілля сплатили 3 млн 343,8 тис. грн транспортного податку, - уточнюють у податковій. - Це перевищило очікувані надходження на 19,9%, або 554,1 тис. грн.

Понад 56% цієї суми спрямували суб’єкти підприємницької діяльності-юридичні особи. Вони сплатили 1 млн 885,4 тис. грн транспортного платежу, а це - на 445,7 тис. грн більше, ніж очікували.

- Фізособи із початку 2019 року перерахували до бюджету 1 млн 458,4 тис. грн транспортного податку, - кажуть у податковій. – Це також перевищило очікувані надходження, причому - на 108,4 тис. грн.

Принагідно фахівці нагадали: у ст. 267 Податкового кодексу України визначили, що об’єктом оподаткування транспортним податком є легкові автомобілі, із року випуску яких минуло не більше п’яти років (включно) і середньоринкова вартість яких становить понад 375 розмірів мінімальної зарплати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року. Оскільки цьогоріч встановили новий розмір «мінімалки» – 4 173 грн, змінився і прохідний поріг для елітних авто: тепер це - 1 млн 564 тис. 875 грн (або орієнтовно 55 888 доларів США – прим.).

- Платниками цього податку є власники саме таких автомобілів, - пояснюють у податковій. - Усі автомобілі (базові моделі), які є об’єктом оподаткування транспортним податком, входять до переліку, розміщеного на сайті Мінекономрозвитку.

Отже, якщо у Переліку є транспортний засіб із параметрами, що відповідають базовій моделі авто (з врахуванням округлення), то така машина є об’єктом оподаткування транспортним податком. Якщо ж такої базової моделі автомобіля у Переліку немає, транспортний податок сплачувати не треба. У такому випадку вважається, що його середньоринкова вартість дійсно стала меншою за 375 розмірів мінімальної зарплати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року.

Фото із відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео