Орест Сарматський

Милованов візьметься за підвищення конкуренції в АПК і на ринку добрив (Агроновини)

1701 (Copy)

Українці переплачують за товари та послуги, а малий бізнес не може розвиватись через низьку конкуренцію в економіці.

Про це заявив міністр розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства Тимофій Милованов на своїй сторінці у Facebook.

За його словами, згідно з даними останніх проведених досліджень структурних передумов конкуренції в Україні (2016 р.) на ринки зі сприятливою для конкуренції структурою припадало 43,4% загального обсягу реалізації продукції (товарів, робіт і послуг), і майже стільки ж — 43% — на ринки з несприятливою для конкуренції структурою

- Проблема гостра, хоча суспільство недооцінює масштаб проблеми. Більше того, ситуація погіршується, — підкреслив Милованов.

Він зазначив, що проблема позначається, зокрема, на ринку коров'ячого молока, що реалізується селянами для промислової обробки, на регіональному рівні (результат — зменшується поголів«я корів у домогосподарствах).

- Що ми плануємо зробити в першу чергу? Підвищити конкуренцію в 2 рази в 5-ти проблематичних галузях. Це енергетика, АПК, тютюнова галузь, спиртова галузь, ринок мінеральних добрив, — уточнив міністр.

Мілованов уточнив, що вже анонсовані демонополізація та приватизація в спиртовій галузі, змінено керівництво ДП «Укрспирт», Президент подав законопроект про демонополізацію галузі. В тютюновій галузі створено робочу групу з бізнесом та урядом з вирішення проблем галузі.

- В галузі АПК відбуваються найбільші зміни. Продовжується і покращується система фінансової підтримки агросектору, з фокусом на маленькі фермерські господарства. Буде детенізовано ринок землі. За допомогою сателітів починаємо контролювати використання державної землі, боротись з самозахватом, та несплатою податків, — підсумував він.

Україна має шанс наростити виробництво гороху

Для України відкриваються нові можливості для нарощування виробництва гороху в наступні роки. Основними імпортерами українських бобових традиційно є Індія, Туреччина, Пакистан та країни ЄС.

Окремо серед імпортерів потрібно виділити Китай, який скоро стане покупцем українського гороху, повідомила президент ГС «Співтовариство виробників і споживачів бобових України» Антоніна Скляренко, пишуть на сайті Аgroconf.org.

За її словами, починаючи з 2016 року, Україна щорічно нарощувала обсяги виробництва гороху, і тільки останні два сезони показують зменшення посівних площ на 10-12%.

За даними ГС «Співтовариство виробників і споживачів бобових України», посівні площі під горохом у 2019 році становлять 243,4 тис. га (в 2018 р. — 431,4 тис. га), вироблено 583 тис. т (в 2018 р. — 774,91 тис. т).

Цьогоріч із бобових лише під квасолею збільшились площі посівів порівняно з 2018 роком до 42 тис. га (в 2018 р. — 40 тис. га).

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео