Оксана Бучко

У Тернополі деякі школи перемогли всю громаду

1510156694_sharing

У Тернополі визначили проекти, які отримають фінансування «Громадського бюджету» на 2020 рік. Їх обрали шляхом голосування, яке проводили різними способами, включаючи прямі рекомендації шкіл учням та заохочування людей у пунктах віддачі голосів. У результаті серед відібраних семи великих – шість стосуються виключно внутрішніх потреб деяких шкіл, які не завжди є першочерговими.

Ініціатива «Громадський бюджет» своєю назвою вказує на те, що фінансувати мали б широконаправлені проекти, які корисні суспільству загалом. Натомість майже усі великі проекти-переможці стосуються лише шкільного колективу та учнів певного закладу:

1.«Шкільний дворик імені святої Ядвіги» (територія школи ЗОШ№5).

2.«Благоустрій ділянки території ТЗОШ №18 в м. Тернополі».

3.«Благоустрій ділянки біля головного входу Тернопільської Української гімназії ім. І. Франка».

4.«Локація активного відпочинку підростаючого покоління – капітальний ремонт благоустрою території Тернопільської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів №7 з поглибленим вивченням іноземних мов».

5.«Будівництво мультифункціонального спортивного майданчика на території Тернопільського ліцею №21 – спеціалізованої мистецької школи імені Ігоря Ґерети».

6.«Дитячий майданчик на території Тернопільської загальноосвітньої школи I-III ступенів № 8».

Як уже писав «Терен», під час відбору проектів школи жебракували голоси. У діалозі із ЦНАПу тернополянка Людмила Лукіян згадує учнів, які розповідали про примусове голосування.

– А за який ви проект голосуєте?

– Номер ##

– А що це?

– ммм, ну…це…(щось пригадується). А ви з якої школи?

– Я просто прийшла проголосувати.

– хм? А ми мусимо…

Також учні у ці дні голосування «допомагали» клієнтам «Приватбанку» зробити свій вибір. Вони стояли біля терміналів і просили проголосувати за шкільний проект. Обирали свій проект навіть коли людина хотіла проголосувати за інший.

- Бачила, як жінка хотіла проголосувати за інший проект і просто попросила допомогти учнів, - розповідає тернополянка Ольга Савчишин. -  Вони одразу ж ввели свій шкільний проект. Виявилось, що він у тій же категорії, що обраний жінкою. І за свій бажаний проект вона вже проголосувати не змогла.

Таким чином у числі відібраних великих проектів бачимо лише один нешкільний - «Комплексне Трансфер-містечко». Він  передбачає облаштування культурно-відпочинкової зони, загальнодоступної для використання охочими жителями міста, а також підтримку дітей з особливими потребами. Там планують проводити різноманітні просвітницькі, мистецькі заходи, альтернативні олімпіади, демонстрації авторських дитячих фільмів у літньому міні-кінотеатрі. Тож можна говорити про широконаправленість такого проекту.

Всього  на голосування виставляли 46 великих проектів, фінансування яких складає до 1 450 000 грн.  Серед проектів цієї категорії, які не пройшли, є багато таких, які стосувалися б широкого кола жителів міста та громади:

  • Облаштування приміщення «Дім ветерана»:

-проект, що мав на меті надати змогу ветеранам Російсько-Української війни, їхнім родинам та пересічним жителям Тернополя комунікувати в спортивному форматі, коворкінгу, лекторію та забезпечувати фізично-психологічну реабілітацію.

  • Логістичний благодійний центр «Комора»:

-це мала б бути територія, де здійснювали б прийом гуманітарної та благодійної допомоги (в тому числі із-за кордону та її розмитнення), сортували та розподіляли б цю гуманітарну та благодійну допомогу усім соціально незахищеним верствам населення через комунікацію та співпрацю усіх ланок благодійності.

  • Модульні baby-rooms для матерів з немовлятами:

-передбачалось облаштування мережі багатофункціональних модулів для батьків з немовлятами, де буде можливість переодягнути дитину на пеленальному столику, здійснити грудне годування тощо. Так Тернопіль передбачалось почав би набирати статусу міста, дружнього до малюків.

  • Dog city:

-передбачалось облаштування майданчику для вигулу, навчання і тренування собак за адресою парк «Топільче».

  • Туристично-інформаційне ознакування:

-проект мав на меті встановлення інформаційний табличок, вказівників, показників та інших навігаційних об’єктів для спрощення переміщення по громаді та отримання більш детальної інформації про об’єкти, споруди, місця для жителів та гостей міста.

  • Стінопис:

-цей проект передбачав створення серії муралів (малюнків на стінах будинків) на соціальну та культурну тематику з метою впровадження певної загальноміської стратегії візуального вигляду міста. Малюнки хотіли розмістити на понад 8000 кв.м. (приблизно 25 стін). Таким  чином суттєво б змінили вигляд міста та облагородили фасад деяких будинків.

  •  Громадський простір «Трав’яний пляж»:

- проект передбачає облаштування функціонального, безбар’єрного, зеленого середовища, доступного для людей з інвалідністю, а також комфортного для усіх містян та гостей, які віддають перевагу «тихому» відпочинку на природі у парку ім. Т. Шевченка.

  • Спортивні майданчики «Юніор Арена»:

-проект мав на меті облаштування спортивних майданчиків для дітей та дорослих з можливістю гри у футбол, волейбол.

Іншою категорією були малі проекти, яких цього року подали 45. Фінансування їх становить у межах 300 000 гривень. Серед них теж пройшли шкільні проекти :

1.«Встановлення вуличних тренажерів та бігової доріжки з гумовим покриттям на території Тернопільської ЗОШ № 14»; 

2.«Встановлення та облаштування Ігрового дитячого спортивно-гімнастичного комплексу «Наше майбутнє» (Встановлення та облаштування у мікрорайоні Дружба на території Тернопільської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів №7 з поглибленим вивчення іноземних мов ігрового дитячого спортивно-гімнастчного комплексу «Наше майбутнє»);

3.«Зоряна дорога», що означає облагородження території шляхом настилу бруківки на площадці перед входом до Дитячої хорової школи «Зоринка» імені Ізидора Доскоча (площа 200 кв.м).

Багато малих проектів, які будуть реалізовувати, стосуються загалу, але мають одноманітний спортивний напрямок:

1.«Встановлення вуличних тренажерів».

2.«Спортивно-оздоровчий майданчик «Стежка здоров’я».

3.«Спорт для всіх (облаштування сучасного майданчика на вул. Б. Лепкого 6, 8, 10).

4.«Дитячо-спортивний майданчик на вулиці Чернівецькій».

5.«Вуличні тренажери для занять спортом».

6.«Встановлення вуличних тренажерів, облаштування «Доріжки здоров’я». 7.«Силовий майданчик».

8.«Вуличний спортзал: Київська, 1».

9.«Спортивно-ігровий дитячий майданчик «Аляска».

Із цих категорій вибилися два проекти, які направленні на певні групи жителів:

1. У переможці потрапив один проект, що передбачає безпеку масиву міста – проект «Безпечна Дружба», що передбачає встановлення камер відеоспостереження на вулицях та дворах масиву

2. Проект, направлений на дозвілля дітей: «Встановлення дитячого майданчика-лазанки на Трав’яному пляжі в парку ім. Т. Г. Шевченка».

  •  У той же час не пройшли такі малі проекти, які орієнтовані на потреби громади загалом:

-нанесення розміток та вказівників для велосипедних доріжок м. Тернополя;

-передбачав якісні розмітки та вказівники з високоякісного матеріалу  для виділення велодоріжок у паркових зонах та навколо озера (ставу) та пішохідних переходах для безпечного пересування велосипедистів та пішоходів.

  • STEM-освіта для початківців (перші кроки майбутніх інженерів):

-йшлось про залучення до роботи дітей 5-7 років, м. Тернополя, з LEGO Education конструктором, ознайомлює з азами Stem-технологій. Його реалізація сприятиме формуванню компетентності гуртківців у технології та інженерії.

  • Мобільний молодіжний простір для громадських організацій:

-передбачав простір для громадських організацій, що дав би змогу створювати події для широких груп населення не лише у Тернополі, а й за його межами.

ля розвитку туристичного потенціалу міста та для популяризації астрономії і науки в Тернополі пропонуємо розмістити на алеї Гідропарку Модель Сонячної системи, в якій розміри макетів планет і відстані від Сонця будуть пропорційні реальним.

Загалом, серед усіх поданих проектів було 12 шкільних, 9 із них будуть фінансувати. Благоустрій покращити за допомогою Громадського бюджету також хотіли лікарня швидкої допомоги та пологовий будинок. Дозволяли собі просити гроші на облаштування території і біля окремих будинків – проект «Створення та облаштування благоустрою по вул. Макаренка 5-8».

Та більшість коштів із понад 14 млн грн. Громадського бюджету Тернополя-2020 спрямують на облагородження території шкіл. Так учні стали надважливою частиною міста. У той же час, ці проекти навіть не задовольнять їхні першочергові потреби щодо освітнього процесу. Адже жоден не передбачає закупівлю навчальних матеріалів чи обладнання в класи.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео