Орест Сарматський

Назвали перспективну ягідну культуру для вирощування у комерційних масштабах (Агроновини)

1801 (Copy)

Комерційні перспективи вирощування журавлини великоплідної – одна з найприбутковіших галузей сільського господарства, оскільки правильно закладена плантація плодоносить понад 60 років.

Про це повідомляє ogorodnik.com.

Стабільний попит і висока ринкова ціна на свіжі ягоди журавлини забезпечують підвищений інтерес до закладки ягідників невеликими плантаціями – від 20 соток до 3 га.

За словами фахівців, врожайність ягоди може сягати 20 т/га, при цьому ринкова вартість ягід журавлини стабільно висока навіть за гурт, не кажучи вже про роздрібну ціну за 1 кг.

Перший товарний урожай ягід можна зібрати вже на 3 рік після посадки. Прибирати урожай слід в період масового дозрівання, коли більше половини ягід повністю пофарбовані. Забарвлення насіння ягід журавлини в цей період змінюється з жовтого на коричневий або бурий.

У великих господарствах (плантації площею від 10 га) використовують технологію «мокрого» збирання. Наприклад, в господарстві Ганцевичі в Гродненській області (Білорусь) на початку сімдесятих років минулого століття були закладені 10 журавлиних плантацій площею по 1 га кожна.

У період збирання врожаю їх затоплювали водою. Ягоди обмолочували спеціальним комбайном, вони спливали і їх збирали на транспортер, а потім сортували. Урожай становив до 20 т/га (2 кг з 1 кв. м).

На невеликих плантаціях (до 1 га) можна збирати ягоди вручну або використовувати спеціальну переносну портативну збиральну машину.

Важлива товарна перевага цієї культури – здатність ягід зберігатися у свіжому вигляді тривалий час.

В Україні проведуть експеримент із татуювання поросят

За ініціативи Асоціації «Свинарі України» та Агентства з ідентифікації і реєстрації тварин в Україні починається експеримент з татуювання поросят віком до 4 місяців на двох свиногосподарствах Київської області. Повідомляє asu.pigua.

Так, згідно з чинним законодавством, тварини, які переміщуються, мають бути обов’язково ідентифіковані.

Підприємства, що стануть дослідною базою, вже провели підготовчу роботу та придбали необхідне обладнання.

Виробничий цикл багатьох вітчизняних свиногосподарств поділений на два майданчики  – маточник (свиноматки і поросята до 70-80 днів життя) і відгодівельник (поросята від 70-80 днів життя до реалізації на забій).

Зазвичай майданчики розташовані в різних адміністративно-територіальних одиницях. Тобто при перевезенні поросят з маточника у відгодівельник (у віці 2,5 місяця) їх треба биркувати, що створює додаткове фінансове навантаження на підприємства.

Для вирішення цієї проблеми і проводиться експеримент, під час якого АСУ й Агентство з ідентифікації і реєстрації тварин перевірятимуть два методи татуювання поросят: нанесення тату на вухо та стегно.

Головна мета дослідження – визначити, наскільки чіткою буде візуалізація татуювання й упродовж якого періоду ця позначка зберігатиметься. Відео- та фотофіксація здійснюватимуться щодня.

За позитивних результатів експерименту АСУ разом із  Агентством ідентифікації і реєстрації тварин напрацюють зміни до чинного Порядку ідентифікації та реєстрації свиней та ініціюватимуть їхнє впровадження.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео