Тамара Коблик

18 листопада в історії Тернопільщини

18

Цього дня народилися:

Давидко Люся (з дому Жаховська; 1948, м. Тернопіль) — українська актриса. Народна артистка України (2001). Дружина заслуженого артиста України Тадея Давидка.

davydko

Матвійків Василь (1957, м. Тернопіль - 16.05.2019) –легкоатлет, дитячий футбольний тренер та наставник відомої віндсерфінгістки Ольги Маслівець, колишній директор Тернопільського міського стадіону та керівник ФК «Тернопіль».

vasyl-matviykiv

Навроцький Володимир (псевдоніми: Василь Н., Онисим, Сіроманець; 1847, с.Котузів Теребовлянського району  — 16.03.1882, Ряшів, Польща) — український економіст, статистик і публіцист.

navrotskyj

Плетюк Володимир (1973, м. Шумськ) – голова Шумської  ОТГ.

pletyuk

Шкамбара Осип (псевдо: «Кéдр» («Рóман Кéдр»), «Скалá», «Хмéль», «Черня́к»; (1914, с. Варваринці, нині Теребовлянський район — 16.06.1944, с. Під'ярків Бібрківського району Львівської області, похований у с. Старі Стрілища Жидачівського району) — український політичний і громадський діяч, обласний провідник ОУН Львівської області (1942—1944).

shkambara_josyp_r

Цей день в історії Тернопілля:

1893 року - священничі свячення отримав уродженець с.Гадинківці Гусятинського району, майбутній Станіславівський єпископ УГКЦ та блаженний священномученик Григорій Хомишин.

1911 року - відбулося освячення приміщень Другої польської гімназії і української гімназії між тодішніми вулицями Косцюшка та Святоіванівською в Тернополі. Особливо виділялося величезне, як на ті часи, приміщення Другої державної гімназії на Святоіванівській вулиці, де сьогодні розташована загальноосвітня середня школа №4 (нині вул.Михайла Грушевського). Потреба в цій будівлі з'явилася ще понад сто років тому, коли перша класична гімназія вже не могла вмістити всіх учнів, місто розросталося, населення ставало дедалі більше. Тому міський магістрат закупив земельну ділянку і за проектом, зробленим у Відні, сто років тому почалося будівництво нового приміщення.

1921 року – в м.Львів помер педагог, філолог, перекладач, доктор філософії, уродженець с.Тудорів (нині Федорівка) Гусятинського району Едвард Фідерер.

1948 року - в с.Нападівка Ланівецького району створено колгосп.

16-18 листопада 1950 року - Пленум ЦК КП(б)У прийняв постанову «Про завершення сільськогосподарських робіт 1950 року і заходи по підготовці до вирощування високих врожаїв всіх сільськогосподарських культур і розвитку громадського тваринництва в 1951 році». Відмічено, що у Тернопільській області незадовільно проведено зяблеву оранку.

1969 року - в Австралії помер суспільний діяч правник, журналіст, уродженець с.Красне тодішнього Скалатського повіту Степан Ванчицький. Був учасником визвольних змагань у лавах Українських Січових Стрільців, боровся проти спроб польських урядових кіл полонізувати українців Західних Карпат. Був кілька разів ув'язнений. У липні 1944 р. виїхав до Німеччини, а потім до Австралії. В Галичині співпрацював у газетах «Діло», «Українське Слово», «Лемківські вісті», «Наш Лемко».

2003 року - після зауважень Українського геральдичного товариства Тернопільська обласна рада внесла зміни до затвердженого нею прапору області. Тепер це прямокутне синє полотнище зі співвідношенням сторін 2:3, посередині покладені навхрест жовті меч і ключ, над ними - три білі вежі.

2015 року – о 13:00 на автошляху Сєвєродонецьк — Новоайдар поблизу с. Гречишкине сталася ДТП. Водій КАМАЗу виїхав на зустрічну смугу, де скоїв лобове зіткнення з військовим КрАЗом, у кузові якого їхали військові (з Львівщини і Тернопільщини) в напрямку Сєвєродонецька. Внаслідок зіткнення жінка-військовий Алла Вовк (санітарний інструктор 44-ї окремої артилерійської бригади (Тернопіль), яка перебувала в кабіні КрАЗу, і пасажир КАМАЗу загинули, вісім чоловік травмовані (два водії та шість пасажирів-військових ЗСУ).

18 листопада відзначається День незалежності Латвії — свято, яке було створено на честь історичного проголошення акту про незалежність цієї держави. Це сталося 18 листопада 1918 року. Ініціативу латвійців тоді в першу чергу підтримав Радянський Союз. Однак незабаром Латвія втратила свій незалежний статус, опинившись під суцільним впливом СРСР. Довоєнна незалежність була відновлена Латвією вже 21 серпня 1991 року. Але все одно це свято відзначається не 21 серпня, а як і раніше 18 листопада, так як це був перший в історії народу випадок набуття своїх атрибутів державності.

Символом незалежності Латвії вважається встановлений в Ризі пам'ятник Свободи. Його спорудили на пожертвування самих латвійців у 1931-1935 роках. Пам'ятник Свободи створив місцевий скульптор Карліс Залі, який спробував передати всі найважливіші події, які довелося пережити латвійському народу на шляху до здобуття незалежності. Для зображення Свободи автором був обраний образ жінки. У цей день біля пам'ятника обов'язково збирається багато людей, проводяться офіційні заходи та народні гуляння. Крім того, по всій країні традиційно майорять державні червоно-білі прапори.

den-vosstanovleniya-nezavisimosti-632-4204816

Дід Мороз – персонаж, що славиться не тільки добротою, але і своїми казковими привітаннями. Однак можна привітати і його самого. Адже у нього є власний День народження.

Офіційним Днем народження Діда Мороза прийнято вважати 18 листопада. Ця дата приурочена до настання морозів на батьківщині іменинника, Великому Устюзі, і була обрана самими дітьми ще в 2005 році. В цей день в Ст. Устюзі влаштовують гуляння, запрошують гостей зі всього світу і навіть організовують прийом привітань через спеціальний поштовий ящик. Вшановують винуватця торжества навіть його закордонні «колеги» – Санта Клаус з Америки, Йоулупуккі з Фінляндії, Пер Ноель з Франції та інші.

moroz

18 листопада щорічно відзначається День народження Міккі Мауса - на честь річниці виходу в світ 18 листопада 1928 року мультфільму «Пароходик Віллі».

12 цікавих фактів про Міккі Мауса:

Перше ім'я Міккі Мауса - Монтімер. Проте, дружина Діснея, Лілліан, почувши про таке рішення, заявила, що «Монтімер» звучить занадто помпезно. До випуску першого мультфільму, мишеня отримало ім'я Міккі Мауса.

Пластика Міккі Мауса - рухи, хода - запозичені у короля комедії Чарлі Чапліна. Таку ідею підказала Уолту Діснею його дружина Лілліан.

Особливою рисою Міккі Мауса є те, що його вуха завжди дивляться вперед, незалежно від положення голови. Такий графічний прийом використовував художник Аб Айверкс, що працював над створенням Міккі разом з Уолтом Діснеєм.

У 1932 році Уолт Дісней отримав Оскар за створення Міккі Мауса.

У Китаї Міккі Маус відомий під ім'ям «Мі Лао Шу», в Іспанії Міккі називають «Ель Ратон Міккі Маус», в Індонезії мишеня відгукується на «Міккі Мікус», у Фінляндії - «Міккі Хірі», а в Італії Міккі Маус носить ім'я «Тополина».

Мультфільм «Простягни лапу» став першим мультиком з Міккі Маусом та його вірним другом Плуто, що отримав премію «Оскар» в 1941 році.

До 1946 року Міккі Мауса озвучував сам Уолт Дісней. Але з віком голос Уолта ставав більш хрипким, тому творцеві довелося передати свої повноваження.

Актор Уейн Оллвайн, який озвучував мишеня Міккі Мауса протягом 32 років, одружився на Руссі Тейлор, яка озвучувала Мінні Маус. Подружжя прожило разом до самої смерті. Ось така історія кохання.

Міккі Маус став єдиним анімаційним персонажем, який отримав зірку на Алеї Слави в Голлівуді. Цієї честі він був удостоєний в 1978 році.

У лютому 2014 року британський художник Дем'єн Херст перевів образ Міккі Мауса на свою фірмову «точкову» мову. Знаменитий художник скоротив основні форми персонажа до декількох звичайних точок.

Журнал Forbes назвав Міккі Мауса найдорожчим мультиплікаційним персонажем, оцінивши його вартість у 5,800,000,000 доларів

У 2001 році на честь 100-річного ювілею мультиплікатора Уолта Діснея була створена скульптура, яка зображує Міккі Мауса. Статуетка мишеняти висотою в 61 см, виготовлена з чистого золота і важить 45 кг. Це не тільки найдорожчий експонат компанії Disney, а й найбільша золота статуетка у всьому світі.

mikki_maus_0

Іменини сьогодні святкують Наталії, Ганни, Григорії, Галактіони.

Вибір читачів за тиждень

Відео