Олег Снітовський

Портрет найбагатшої і найкрасивішої жінки XVI століття у Східній Європі створив художник з Тернополя

Заставка01

Сьогодні вшановують легендарну княгиню Гальшку Острозьку, яка народилася 480 років тому. Низку портретів та ілюстрацій до книжок уславленої жінки створив тернопільський художник Олег Кіналь.

– Княгиня Гальшка Острозька…Найбагатша і найкрасивіша жінка XVI століття у Східній Європі. Меценат культури, засновниця Острозької Академії¸– пише Олег Кіналь на своїй сторінці у Facebook. – Її коханого чоловіка Дмитра Сангушка вбили, княгиню насильно видали за польського воєводу Ґурку. Гальшка не підкорилась і за це була ув'язнена у вежі Шамотульського замку. Через чотирнадцять років, після смерті Ґурки повернулась у рідний Острог. Носила чорний одяг, в народі її називали «чорна княгиня».

За кошти і за заповітом Гальшки була заснована Острозька академія – найстаріший навчальний заклад України. Заповіла величезну суму грошей на розвиток шпиталю й православної академії, що планував відкрити в Острозі її дядько. Фактично, Острозька академія з'явилася з волі і за кошти Гальшки. Це був перший вищий учбовий заклад у східній Європі. Наприкінці життя княгиня жила у Закриниччі на Поділлі, в замку на водах, померла в 1582 році у 43-річному віці в Острозі.

…Кажуть, що коли молодий місяць виходить з-за хмар і місячне світло м'яко падає на страшні стіни Шамотульського замку, біля однієї з веж з'являється жіноча фігура в чорному, вона оплакує своє кохання... Саме такий образ таємничої жінки, овіяної легендами та гостросюжетними історіями й створив у своїх графічних роботах для історичних книг художник з Тернополя Олег Кіналь.

Ілюстрації Олега Кіналя

Вибір читачів за тиждень

Відео