Оксана Бучко

Що робити тернополянам, які постраждали від гендерної дискримінації?

53229668_624400997980887_3332199210656202752_n

Тернополяни можуть спостерігати, що дискримінацію за ознакою статі або віку ще на етапі пошуку роботи, коли в інтернеті натрапляють на оголошення про прийом на роботу лише чоловіків або жінок певного віку. Також жінок, які проходять співбесіду під час працевлаштування, обурюють запитання роботодавця стосовно наявності дітей та планів на вагітність. Про те, що робити особі, яка постраждала від гендерної дискримінації, а також що чекає осіб, які порушили законодавство про запобігання та протидію дискримінації, пояснюють у Тернопільському регіональному центрі з надання БВПД.

Дискримінація за ознакою статі забороняється. У трудових правовідносинах дискримінація може проявлятися у доступі жінок до роботи, нерівній оплаті праці, дискримінації працівників із сімейними обов’язками, сексуальні домагання. Якщо роботодавець вчиняє дії, які порушують права особи на працю шляхом вчинення дискримінації стосовно неї, цей факт не потрібно замовчувати, а звертатися за допомогою до фахівців.

Особа, яка постраждала від дискримінації, має право на відшкодування завданої їй матеріальної та моральної шкоди.

Для осіб, які порушили законодавство про запобігання та протидію дискримінації передбачена цивільна, адміністративна та кримінальна відповідальність.

Ст. 6 Закону України «Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків» визначає норми, які не вважаються дискримінацією за ознакою статі:

- спеціальний захист жінок під час вагітності, пологів та грудного вигодовування дитини;

- обовязкова строкова військова служба для чоловіків, передбачена законом;

- різниця в пенсійному віці для жінок і чоловіків, передбачена законом;

- особливі вимоги щодо охорони праці жінок і чоловіків, пов’язані з охороною їхнього репродуктивного здоров’я;

- позитивні дії.

Єдиний телефонний номер цілодобового доступу громадян до безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів по всій території України).

Інформацію надано Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Тернопільській області за матеріалами Чортківського МЦ з надання БВПД.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео