Переведення приміщення житлового фонду в нежитловий фонд

perevod_iz_nezhyloho_v_zhyloy_fond

Житлові будинки і приміщення призначаються виключно для проживання. При бажанні організувати в житловому будинку офіс, майстерню, склад  або  коли  вони не відповідають  санітарним і  технічним  вимогам приміщення необхідно перевести з житлового фонду в нежитловий.Відповідно  до  статті  8  Житлового  кодексу  Української РСР переведення  житлових приміщень   в нежитлові,  як правило,  не  допускається.  Однак, у  виняткових випадках рішенням відповідної місцевої ради житлове приміщення може бути переведено  в нежитловий фонд. 

Так, житлове приміщення  не  придатне  для проживання- це підтверджений рішенням виконкомуміської, районної, селищнної ради стан жилого будинку (приміщення), який не відповідає санітарним і технічним вимогам при неможливості або недоцільності проведення його капітального ремонту.

Не  придатні  для  проживання жилі будинки і жилі приміщення переобладнуються  для використання в інших цілях  або  такі будинки  зносяться   за рішенням  виконавчого  комітету обласної, міської  ради.   Порядок  обстеження  стану  жилих будинків  з метою встановлення відповідності   санітарним  та  технічним вимогам та  визнання жилих будинків  і  жилих  приміщень непридатними  для проживання  встановлюється  Постановою  Ради  міністрів УРСР  від 26.04.1984 року  №  189 «Про порядок обстеження стану жилих будинків з метоювстановлення їх відповідності санітарним та технічним вимогам та визнання жилих будинків і жилих приміщень непридатними для проживання».

Щоб  змінити  функціональне призначення жилого будинку, жилого приміщення, яке  необхідне  для  здійснення підприємницької діяльності необхідно  дотриматися встановлених  нормативними документами вимог.

Правила, за якими треба переводити житлову нерухомість у нежитловий фонд, затверджують міські, районні, селищні ради. Перелік необхідних документів передбачений локальними нормативно-правовими актами в кожному регіоні окремо.  Однак, як  основні  можна виділити:

  • нотаріально завірена копія документа, що підтверджує право власності на жилий будинок, жиле приміщення;
  • копія технічного паспорта жилого будинку, жилого приміщення, виданого уповноваженим суб'єктом;
  • довідка балансоутримувача будинку про те, що у жилому будинку, жилому приміщенні ніхто не зареєстрований;
  • копія паспорта - для фізичних осіб;
  • документ, що підтверджує можливість влаштування окремого входу до жилого будинку, жилого приміщення (передпроектна розробка влаштування окремого входу тощо), який надається в разі відсутності такого входу на момент подачі заяви.

Ніхто не має права заборонити використовувати вашу квартиру як ви забажаєте, але для переведення її в нежитловий фонд житло має відповідати вимогам:

  • розміщуватися на цокольному або першому поверсі, другому — якщо вона розміщується безпосередньо над нежилим приміщенням;
  • мати можливість обладнати окремий вхід і евакуаційний вихід, пандус;
  • у квартирі не повинен бути прописаний ані її власник, ані його сім'я.

Жилий будинок не переведуть у нежитловий фонд для використання у підприємницькій діяльності, якщо він  у  аварійному стані, ветхий, підлягає знесенню або на даний момент перебуває на реконструкції.  Також  існує заборона  щодо  переведення будинку, який  знаходиться під  арештом або в заставі або  є пам'ятником архітектури.

Однак,  потрібно розуміти що не усі види діяльності можна здійснювати в такому приміщенні. Так,  у  багатоквартирному будинку не можна розміщувати:

  • об'єкт промислового характеру;
  • громадський туалет;
  • похоронне бюро (крім офісу);
  • пункти приймання склотари;
  • підприємства і заклади, від діяльності яких виникає шум, вібрації, забруднення будівлі й прилеглої території;
  • пункти побутового обслуговування, на яких використовують пожежо- і вибухонебезпечні речовини (крім ательє, перукарні, дрібний ремонт техніки).

Інформацію надано Кременецьким місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги в рамках реалізації загальнонаціонального правопросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО».

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео