Участь неповнолітніх в кримінальному провадженні

BPD

Під час розгляду кримінального провадження у якому  неповнолітні виступають свідками, потерпілими, підозрюваними чи  обвинуваченими забезпечується найвищий і максимальний захист їхніх прав та законних інтересів.

Так, враховуючи особливий статус учасника кримінального процесу, передбачено ряд особливостей:

якщо   неповнолітній підозрюваний або обвинувачений

1) Розслідування кримінального проступку, який вчинено неповнолітнім, здійснюється, спеціально уповноваженим слідчим, якого призначив керівник органу досудового розслідування на здійснення досудових розслідувань щодо неповнолітніх, дане питання регулюється ч. 2 ст. 484, ч. 1 ст. 499 КПК України.

2)Розгляд кримінального провадження щодо неповнолітніх, здійснюється за участю:

захисника –участь якого є обов’язковою (п. 1 ч. 1 ст. 52, ч. 3 ст. 499 КПК України);

батьків або інших законних представників (ст. 488 КПК України);

під час допиту–в присутності педагога чи психолога, а у разі необхідності - лікаря (ст. 226, ч. 1 ст. 491 КПК України);

у судовому розгляді - представників служби у справах дітей та представників органів ювенальної превенції (ст.496 КПК України);

3) Відповідно до ч. ст.493 КПК України до неповнолітніх осіб, які вчинили кримінальний проступок, може застосовуватися спеціальний запобіжний захід у вигляді передання неповнолітнього підозрюваного чи обвинуваченого під нагляд батьків, опікунів чи піклувальників, а до тих неповнолітніх, які виховуються в дитячій установі– передання під нагляд адміністрації цієї установи (ст.493 КПК України);

4) Запобіжний захід у виді  тримання під вартою застосовується до неповнолітнього лише у тому випадку, коли він підозрюється або обвинувачується у вчиненні тяжкого чи особливо тяжкого злочину, за умови, що застосування іншого запобіжного заходу не забезпечить запобігання ризикам, зазначеним у статті 177 КПК України (ст.492 КПК України).

5) До неповнолітніх (після досягнення 11 річного віку до досягнення віку, з якого може наставати кримінальна відповідальність), які вчинили злочин, за який КК України передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк понад 5 років, може бутизастосований такий спеціальний вид заходу забезпечення кримінального провадженняяк поміщення неповнолітнього у приймальник-розподільник для дітей на строк до 30 днів, та який на підставі ухвали слідчого судді може бути продовжено ще на строк до 30 днів (ч. 4 ст. 499 КПК України).

6) У разі вчинення неповнолітнім злочинуневеликоїтяжкостіабонеобережногозлочинусередньоїтяжкості та буде встановлено, що неповнолітній може виправитись, за поданням прокурора до суду надсилається клопотання про застосування до неповнолітньогообвинуваченогопримусовихзаходіввиховного характеру, зокрема:

- застереження;

- обмеженнядозвілля і встановленняособливихвимог до поведінкинеповнолітнього;

- передачанеповнолітньогопіднаглядбатьківчиосіб, якіїхзаміняють, чипіднаглядпедагогічногоабо трудового колективу за йогозгодою, а такожокремихгромадян на їхнєпрохання;

- покладення на неповнолітнього, якийдосягп'ятнадцятирічноговіку і маємайно, коштиабозаробіток, обов'язкувідшкодуваннязаподіянихмайновихзбитків;

- направленнянеповнолітнього до спеціальноїнавчально-виховної установи для дітей і підлітків до йоговиправлення, але на строк, що не перевищуєтрьохроків. Умовиперебування в цихустановахнеповнолітніх та порядок їхзалишеннявизначаються законом (ст.497 КПК України, ст.105 КК України).

7) Справи щодонеповнолітніх осіб розглядають судді, які уповноважені згідно із Законом України «Про судоустрій і статус суддів» на здійснення кримінального провадження щодо неповнолітніх (ч. 10 ст. 31 КПК України).

якщо  неповнолітній свідкок, потерпілий

1) Допит неповнолітньої особи в якості свідка чи потерпілого здійснюється в присутності законного представника, педагога чи психолога, а за необхідності – лікаря.

Допит неповнолітньої особине може продовжуватись понад одну годину без перерви, а в цілому понад дві години на день.

2) В необхідних випадках, за ухвалою суду може бути проведений допит неповнолітнього свідка чи потерпілого поза залом судового  засідання в іншому приміщенні за допомогою відео конференції (дистанційне судове провадження) (ст.266 КПК України).

3)Осіб, які не досягли шістнадцятирічного віку, суд до присяги не приводить, проте роз’яснює про обов’язок давання правдивих показань, не попереджуючи про кримінальну відповідальність за відмову від давання показань і за завідомо неправдиві показання.

Інформацію надано Кременецьким місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги в рамках реалізації загальнонаціонального правопросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО».

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео