Віра Олександрович

Про незвичну Туреччину і звичайних грішників розкажуть у Тернополі

Афіша

Про дві нових репортажних книги українських авторок зможуть дізнатися тернополяни. У Першій старотарнопільській ресторації «Леліва» їм розкажуть історії про «іншу Туреччину» і про «людей, які вірять у дива і невипадковості.

Презентація книг «Півмісяць, хрест і павич. Подорожі до Месопотамії» Світлани Ославської та «Бог дивовижних людей та інших грішників» Марічки Паплаускайте відбудеться у середу, 27 листопада. Початок - о 18:30. Вхід – вільний. Модератор – Ігор Балинський.

Що цікаво, Світлана Ославська написала книжку про іншу Туреччину – ту, що починається за межами курортів і традиційних туристичних напрямків. У цих репортажах ви зустрінете тих, хто не вписується в картину «правильних» турецьких громадян: християн, єзидів, сирійців, біженців і «терористів». Водночас ці тексти показують ширшу картину суспільного і політичного життя Туреччини останніх п’яти років. Є тут і перегуки з Україною – сподівані й не дуже.

Натомість історії героїв Марічки Паплаускайте можна читати із захопленням, недовірою чи острахом, але ними не можна не дивуватися. Ці люди не є святими, ба більше — вони помилялися і помиляються, іноді фатально. Пастор, який врятував тисячі залежних від вулиці й наркотиків дітей у Маріуполі. Науковець, якого викрали та ув’язнили бойовики «ДНР». Власниця успішного бізнесу, яка не змогла врятувати від смерті власну доньку, що мала рідкісне захворювання та інші. Кожен із героїв сконцентрував у собі неймовірну енергію та готовність усупереч обставинам бути чи залишитися людиною…

До речі, ресторація «Леліва» працює на вул. Качали, 18.

Довідка. Світлана Ославська – українська незалежна журналістка, репортерка, дослідниця культури. Народилася в Сєвєродонецьку на Луганщині, вивчала культурологію у Харкові та Києві. Живе в Івано-Франківську, але частіше – в дорозі. Пише про людей. Авторка репортажів із Туреччини, Ірану, Греції, Польщі, Молдови та України. Публікувалася у виданнях Hromadske.ua, Reporters.media, TheUkrainians.org, Zaborona.com, часописах «Критика», «Локальна історія», «New Eastern Europe», «Фокус» та інших.

Марічка Паплаускайте — українська репортерка; співзасновниця та головна редакторка онлайнового журналу Reporters; викладачка Школи журналістики Українського католицького університету. Народилася в Миколаєві. Має історичну та журналістську освіту. Працює у жанрі художнього репортажу. Двічі лауреатка відкритого конкурсу для журналістів «Text». Фіналістка Конкурсу професійної журналістики «Честь професії-2019» у номінації «Найкращий репортаж».

Фото із відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео