Про що розповідають могильні плити дізналися вишнівецькі старшокласники (фото)

вишнівець2

Унікальну нагоду взяти участь у навчальному пілотному проекті Благодійного фонду ESJF (Європейська ініціатива європейських єврейських кладовищ) отримали старшокласники Вишнівецької ОТГ. Вони стали одними з перших в Україні, хто долучився до проекту. Юні вишнівчани привідкрили таємниці історично-культурних пам’яток єврейської громади. Вони не лише в теорії, а й на практиці навчилися розпізнавати, трактувати зображення на загадкових старовинних надгробках іудейського некрополя. Дізналися й про маловідомі факти із життя єврейської общини у Вишнівці.

- Навчальні проекти ESJF спрямовані на те, аби зробити єврейську матеріальну спадщину доступною для молоді завдяки тісній співпраці зі школами. Вони націлені на взаємодію з краєзнавством чітким, прямим способом, а не абстрактними історичними відомостями. Саме для цього до Вишнівця завітала викладач Києво-Могилянської академії, фахівець із юдаїстики Олександра Фішель, – розповідає видання «Сила слова».

вишнівець
вишнівець

- Насправді із написів на могильних плитах можна дізнатися не лише про те, хто похований і ким була ця людина за життя. Наприклад, ми можемо довідатися про епідеміологічну ситуація у тій чи іншій місцевості у певний період історії, чи ставалися певні стихійні лиха, пожежі. Тобто з’ясувати для себе важливі віхи в житті селища чи містечка. Тож можемо сміливо говорити про те, що кладовище – це історичне джерело, – пояснила Олександра Фішель.

вишнівець3
вишнівець3

вишнівець1
вишнівець1

Фото Благодійного фонду ESJF

Вибір читачів за тиждень

Відео