Віра Олександрович

Дискусія триває: скільки громад залишиться на карті Тернопільщини (фото, відео)

Приєднання Байковецької громади до Тернопільської навіть не розглядають, а Вишнівецьку ОТГ – розвиватимуть, аби вона була на рівних зі Збаразькою. Це лише два нюанси, що прозвучали у пропозиціях до проекту змін у Перспективний план області.

Нагадаю, нарада із головами об’єднаних територіальних громад (ОТГ) із актуальних питань реформування місцевого самоврядування і територіальної організації влади у Тернопільській області відбулася сьогодні, 27 листопада. Присутніх задовольнило не все, почуте у залі засідань. Тож дискусії і пошуки компромісів триватимуть.

Харченко
Харченко

– Ідеального Перспективного плану територій громад Тернопільщини, щоб він задовольнив усіх, – не буде, – каже керівник управління містобудування й архітектури Тернопільської обласної державної адміністрації (ОДА) Володимир Харченко. – Треба шукати компроміси. Наше завдання – створити і запропонувати Кабміну оптимальний варіант документу.

Найгострішим моментом у цих планах, за його словами, є об’єднання або доєднання населених пунктів, аби область позбулася малочисельних громад. Адже саме вони є зазвичай фінансово неспроможними. Цей дамоклів меч завис над понад 20-ма ОТГ.

Серед них є навіть ті, де вже 22 грудня мають відбутися перші вибори, а відтак – будуть вперше обрані депутати і голови ОТГ. Зокрема, найбільше емоцій під час наради виникло через Великобірківську громаду.

Бірки
Бірки

Нагадаємо, нещодавно в ОДА представили дві пропозиції щодо кількості і складу об’єднаних громад у Тернопільській області. Засідання було непростим, бо чимало пропозицій обласної влади присутнім не сподобалися. Після цього відбулося засідання асоціації «Pади Теpнопільщини», у pоботі якого взяли участь наpодні депутати, депутати обласної pади, а також голови ОДА Ігор Сопель та голова облpади Віктор Овчарук. Очільники pайонних pад тоді висловили свої pекомендації щодо гострих питань. Зокpема, члени Асоціації наполягали на необхідності широкого обговоpення поданого ОДА проекту. Тобто одностайності не було і цього разу. Звісно, її не можна було очікувати і на нараді із головами ОТГ. До слова, вони самі її ініціювали.

Гості
Гості

Наразі у Тернопільській області є 49 діючих ОТГ, ще у 4-х завершується процес формування, бо вони чекають виборів. Втім, загалом на карті, якщо враховувати усі побажання, мало б бути більш як 60 ОТГ. Хоча при розробці першого Перспективного плану передбачали створення лише 47-ми громад. Звідси і «ростуть ноги» усіх негараздів. Їх і взялися обговорювати під час наради. Володимир Харченко проаналізував ситуацію по всіх районах.

Отже, Байковецькій громаді, хоча вона – під Тернополем, уже нічого не загрожує. Ба більше, якщо при утворенні у ній було 5 тис. жителів, то нині – уже 10, а у планах – всі 15 тисяч. Адже до громади хочуть приєднатися ще кілька населених пунктів.

Володимир Харченко визнав: найскладнішою є ситуація у Тернопільському районі. Проте чимало «гострих кутів» виявилося і в інших районах. Зокрема, на Лановеччині нині діють дві громади: із центрами у Ланівцях і в Борсуках. У перспективі – лише одна, адже із Борсуківської частина сіл вже хочуть вийти.

Але далеко не всіх таке «укрупнення» тішить. Скажімо, і голова Шумської громади, і голова Зборівської ОТГ зауважили, що керувати надто великою громадою зі значною територією буде надто складно.

Емоції у залі, як кажуть, били через край. Іноді видавалося, що ніхто і нікого слухати не бажає, бо має власну, а тому, на його думку, – найкращу думку. Володимир Харченко намагався втримати ситуацію в руках і наполягав, що озвучує лише пропозиції, а не наперед вирішені зміни до карти Тернопілля.

Багатьох у залі особливо вразили пропозиції щодо включення певних населених пунктів до складу Тернопільської ОТГ. Найбільше проти був Підгороднянський голова, адже, за його словами, їхня ОТГ вже пройшла два етапи до остаточного створення, тобто залишилося лише, щоб оголосили вибори. Тим паче, у майбутній громаді буде понад 7 тис. жителів, а для спроможності потрібно не менше 5-ти.

Дуже хороші перспективи – у Вишнівецької ОТГ, адже вона довела свою спроможність. Окрім того, до неї бажають долучитися кілька сіл із Кременецького і Лановецького районів. Тож вона буде розвиватися і стане не меншою за Збаразьку. По суті, відновиться історична справедливість, вважає голова Вишнівецької ОТГ Володимир Кравець.

Власне, Збаразьку ОТГ ще не створили і навіть планів таких немає. Втім, у Перспективному плані територій громад вона давно передбачена. І на цьому наполягають в ОДА, попри небажання уже існуючих громад, наприклад, Чернихівецької, повертатися у район, із якого вони ледве вирвалися.

Що цікаво, Ігор Сопель у розмову майже не втручався. Він лише зачитав порядок денний цього засідання, а згодом лише надавав слово тим, хто хотів висловитися. Було помітно, що йому важко модерувати на засіданні, адже він утаємничений не в усі нюанси реформи на Тернопіллі. Проте довершувати її доведеться. На засіданні навіть дата прозвучала – 1 квітня.

Гості2
Гості2

Про те, якою законодавчою базою нині керуються в обласній владі при «перерозподілі» населених пунктів між громадами і які пріоритети перед собою ставлять чиновники, пояснив присутнім заступник голови ОДА із питань децентралізації Олег Валов.

До речі, саме він висловив таку тверезу думку: озвучити пропозиції ОДА на широке обговорення у кожному районі. Тобто обговорювати межі існуючих і майбутніх громад у вужчому колі, щоб було легше досягнути компромісу. Втім, якщо так станеться, то це потребуватиме багато часу. І це при тому, що питання «Інформація керівника міжвідомчої регіональної робочої групи із підготовки пропозицій щодо адміністративно-територіального устрою базового і районного рівнів Тернопільщини» має прозвучати на сесії обласної ради уже завтра, 28 листопада.

Фото і відео авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео