Орест Сарматський

Ринок землі змусить нас вирізати поголів’я – фермери (Агроновини)

2701 (Copy)

Власники тваринних ферм вже припинили інвестиції у галузь, а з відкриттям ринку землі готуються позбуватися поголів’я.

Про це йдеться у матеріалі на gorod.cn.ua.

Директор і власник підприємства «Напорівське» Григорій Ткаченко, що розташоване в Лукашівці Чернігівського району Чернігівської області, має 300 голів ВРХ. З них половина – дійне стадо.

Нещодавно в його господарстві закупили комбікормову установку, а два роки тому для покращення якості молока – нову доїльну залу «ДеЛаваль». Після того, як у парламенті у першому читанні проголосували за законопроект про ринок землі, фермер всерйоз готується збувати корів.

– Ми припинили будь-які інвестиції в тваринництво. Якщо ринок землі таки введуть, я змушений буду пустити худобу під ніж. Це – вимушений крок, бо більше грошей мені брати не буде звідки, – говорить Григорій Ткаченко.

У СВК «Полісся», що в Кувечичах, – найбільше поголів’я ВРХ в Чернігівському районі.

– 1 200 голів, тримаємо ще коней і свиней. Звісно, якщо закон про ринок землі приймуть у тому вигляді, який вони проголосували усупереч регламенту і здоровому глузду, ми змушені будемо збути тварин. Разом із тваринами втратять роботу й люди, – зауважив голова кооперативу Михайло Купрієнко.

Григорій Ткаченко переконаний, що вслід за ВРХ занепаде ще низка галузей промисловості, пов’язаних з його переробкою.

2702 (Copy)
2702 (Copy)

Обіг торгівлі агропродукції між Україною та ЄС став рекордним

У січні-вересні 2019 р. оборот торгівлі сільськогосподарськими товарами між Україною та Європейським Союзом збільшився проти минулорічних показників за відповідний період на 23% і сягнув рекордного показника у $7,5 млрд. Про це повідомив заступник директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», член-кореспондент НААН Микола Пугачов, передає пресслужба Інституту.

При цьому, позитивне сальдо склало $3,2 млрд.

– Найбільшими торговельними партнерами для України в ЄС залишаються сім країн – Нідерланди, Польща, Німеччина, Іспанія, Італія, Франція та Бельгія, – йдеться у повідомленні.

Сукупна частка цих країн складає близько 4/5 обороту взаємної торгівлі сільськогосподарськими товарами.

За словами Миколи Пугачова, основні обсяги поставок до Європи Україна забезпечує за рахунок зернових та олійних культур, а також соняшникової олії і макухи.

За його прогнозом, при збереженні існуючих тенденцій Україна за результатами повного 2019 р. встановить новий рекорд в аграрному експорті до Євросоюзу.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео