Орест Сарматський

Державна підтримка аграріїв у 2020 році: у Мінекономіки назвали пріоритетну галузь (Агроновини)

2901 (Copy)

Державна підтримка тваринництву в межах виділеної суми державних дотацій у 4,3 млрд грн на 2020 рік буде надаватися першочергово. Про це розповіла заступниця міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Інна Мєтєлєва під час ХІІ Всеукраїнської конференції з міжнародною участю «Молочний бізнес – 2019».

Про це пише Укрінформ.

Сьогодні тваринництво є найбільш дотаційною галуззю в частині видатків державного бюджету. Звичайно, ми хотіли дати більше (коштів ред.), ми сподівалися, що у державному бюджеті на 2020 рік буде ухвалено оптимістичний сценарій 1% (від виробленої аграріями продукції, ред.), тобто 8 млрд (грн, ред.). Прийнято 4,3 млрд грн, але знову ж таки, навіть у межах цього ресурсу ми хочемо передбачити передусім саме підтримку тваринництва, тому що ним займається на сьогодні найбільше українських агровиробників і воно створює найбільшу додану вартість у структурі сільськогосподарського виробництва, сказала Мєтєлєва.

За її словами, якщо розглядати загальний обсяг галузевих дотацій, то наразі найбільш дотаційною є молочна тваринницька галузь.

Є запит зі сторони уряду на те, що будь-яка підтримка повинна відповідати певним критеріям. Вона повинна впливати на збільшення виробництва, вона повинна впливати на збільшення кількості робочих місць і вона повинна впливати, знову ж таки, на якість продукції і можливості для експорту, тобто зростання експорту. Тому що валютна виручка це є також податкова база, яка повинна повертатися у певному форматі до держбюджету й направлятися на фінансування галузі, наголосила заступниця міністра.

Мєтєлєва також зауважила, що буде діалог і широка дискусія стосовно тих напрямів аграрного виробництва, які отримають допомогу від держави у 2020 році.

Вона висловила переконання, що кошти, передбачені на підтримку галузі у 2019 році, будуть освоєні в повному обсязі, попри технічну затримку, яка виникла внаслідок реорганізації міністерства. Відповідна інформація, запевнила заступник міністра, днями буде оприлюднена на сайті міністерства, а всіх, хто подав заявки на отримання держпідтримки, буде поінформовано індивідуально в телефонному режимі.

2902 (Copy)
2902 (Copy)

У Зеленського повідомили про мільярдні збитки від тіньового продажу агропродукції

Урожай зернових в Україні наближається до 100 млн т, але частина зібраного врожаю перебуває в тіні. Про це повідомив уповноважений президента України із земельних питань Роман Лещенко на презентації карти супутникової класифікації посівів України.

Україна сьогодні це більш ніж 70 млн т зерна. Ми вже підходимо до символічної цифри 100, але вона захована на тіньовому ринку. Оскільки якщо ми зараз на рівні держави визнаємо, що у нас рівень тіньової економіки більше 40%, то це також стосується й сільського господарства, сказав він.

За словами Лещенка, дані із супутника дозволять викрити «схематозників», а також легалізувати тіньові кошти та наповнити ними бюджет. До того ж, зараз подаються занижені показники врожайності.

Йдеться про десятки мільярдів гривень. Ми рахуємо не лише втрати від тіньового використання землі та несплати податків на землю і доходи фізосіб, а й втрати від тіньового продажу сільськогосподарської продукції, яка ніде не проходить облік. Величезний масив тіньового зерна вивозиться через фіктивний експорт, сказав він.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео