Що тернополянкам «при надії» варто знати про розвантажувальні дні

вагітна

Розвантажувальні дні для вагітних – це хороший спосіб попередження стрімкого набору ваги, а також профілактики різних ускладнень вагітності (напр., гестозу, який проявляється набряками, підвищенням артеріального тиску і появою білка в сечі).

Що таке розвантажувальний день («розгрузка»)?

Розвантажувальними днями називають епізодичне (наприклад, 1 раз в 7-10 днів) обмеження певної їжі за складом або рівнем калорій.

Тривалий час пригнічувати апетит вагітної шкідливо, а іноді - і небезпечно для здоров'я мами та малюка. Якщо ти довго відмовляєш собі в певних продуктах, є небезпека отримати «зрив» чи вдатися до переїдання. Тому, коли потрібно знизити калорійність їжі, проводять розвантажувальні дні.

При цьому вони все одно повинні бути «ситими»: харчуватися потрібно в обов'язковому порядку, вживати багату на мікроелементи їжу, але калорійність повинна бути меншою, ніж зазвичай.

Чи потрібно радитися з лікарем?

До розвантажувальних днів при вагітності не варто вдаватися безконтрольно (без рекомендації лікаря), адже дефіцит корисних компонентів в їжі може погано вплинути на розвиток плоду (затримка розвитку, що гірше). Найчастіше розвантажувальні дні призначають після 28 тижнів вагітності, коли всі органи і системи плоду вже сформовані, а надмірна вага все прибуває.

Варто відзначити, що усі призначення повинні бути лише від лікуючого лікаря акушера-гінеколога.

___

У наступній публікації ми розповімо про покази, які спонукають жінок до розвантажувальних дієт.

Фото авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео