Віра Олександрович

Районним лікарням на Тернопільщині 1 квітня 2020 року буде не до сміху (фото, відео)

Про пріоритетами у реформуванні медичної галузі Тернопільщини, а також те, що незабаром чекає лікарів у районних лікарнях, йшлося під час наради в обласній держадміністрації.

Нагадаємо, така нарада відбулася за участі голови Тернопільської облдержадміністрації Ігоря Сопеля і його заступників Олега Валова та Івана Крисака, а також голів ОТГ Тернопільщини. У порядку денному того зібрання було відразу кілька гострих питань. Зокрема, присутні, у тому числі – голови місцевих об’єднаних територіальних громад (ОТГ), посперечалися про проект змін до Перспективного плану територій громад Тернопілля, а також обговорили проблеми, що заважають ОТГ реалізовувати інфраструктурні проекти.

Президія
Президія

Чи не найбільше питань в учасників зібрання було до начальника обласного управління охорони здоров'я Володимира Богайчука. Під час свого виступу чиновник назвав пріоритетами у реформуванні медичної галузі Тернопільщини: стимулювання і впровадження реформ, пропонованих МОЗ, прийняття непростих рішень, але побудованих стратегічно і спрямованих «на пацієнта».

За його словами, йдеться не лише про досягнення максимальної ефективності та результативності фінансових і майнових ресурсів, а про потужні інструменти ОТГ в демонстрації потенціалу своїх можливостях і розвитку кращих практик в медицині.

Ефективний розвиток медичних послуг у 2020 році, на його думку, і надалі залежатиме від фаховості та бажання розвиватися кожного керівника комунального некомерційного підприємства.

- Дуже важливо, щоб ми всі зрозуміли нюанси змін, що незабаром відбудуться на вторинному рівні, - розповідає він. – На лікарні у Вишнівці, Озерній, Мельнице-Подільській кошти закладені тільки на І-й квартал. Це – гроші із медичної субвенції. Із 1 квітня 2020 року – нова система оплати: 60% - кошти субвенції, 40% - гроші, які лікарні муситимуть заробити самі, надаючи пацієнтам відповідні послуги. І це при тому, що розрахунку вартості медичної послуги ми поки що не маємо…

Нарада_ф
Нарада_ф

Опісля доповіді, Володимир Богайчук півгодини відповідав на різні питання голів ОТГ області. Зокрема, розповів про надання ургентної допомоги у Теребовлянській лікарні, забезпечення препаратами інсуліну, реконструкцію амбулаторії у Великогаївській ОТГ, можливості будівництва нової амбулаторії в Козівському районі і проектних документацій та вимог щодо нового будівництва амбулаторій тощо. Зауважимо, щодо останнього питання, роз'яснення додатково надавав і заступник голови Тернопільської ОДА із питань децентралізації Олег Валов.

Перелічив чиновник і послуги, які пацієнти отримуватимуть безкоштовно, точніше – за кошти Національної служби здоров’я. Їх виявилося небагато.

До речі, було помітно, що чиновник, як кажуть, - «у темі». Його не поставило у глухий кут жодне, навіть складне і не зовсім приємне запитання. Адже саме він починав реалізовувати медичну реформу у нашому краї й робив це доволі успішно. Проте продовжувати цю роботу, швидше за все, доведеться іншому керівнику. За інформацією «Терену», Володимир Богайчук подав заяву на звільнення.

Фото і відео авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео