Віра Олександрович

Тернопіль не відмовиться від намірів із продажу землі на Львівській трасі (фото)

Земля

Кошти, виручені від продажу частини землі у напрямку Львівської траси, у міській раді Тернополя планують віддати учасникам АТО. Тож аукціон все-таки буде!

Принаймні саме таке пояснення позиції міської влади оприлюднили на сайті сьогодні, 3 грудня. Нагадаємо, йдеться про понад 14 га землі, що сусідить із ділянками, які обласна влада віддала воякам АТО на колишніх землях Тернопільського економічного університету.

Вояки
Вояки

Саме плани міської влади щодо продажу частини згаданого масиву за земельному аукціоні вже спричинили спротив у лавах колишніх вояків АТО. Зі своїми претензіями вони приходили на сесію обласної ради, адже мають власні плани щодо забудови ділянок №1 і №2 (див. на карті унизу – прим.).

Карта
Карта

У повідомленні міської ради йдеться (цитуємо): «…Тернопільська міська рада продовжить виплачувати кошти у розмірі 75 тис. грн учасникам АТО, як компенсацію за ділянки для індивідуального житлового будівництва. Цього року таку компенсацію вже отримали 40 учасників АТО. Інші ж учасники АТО/ООС, які перебувають на черзі, можуть отримати кошти після продажу на земельному аукціоні ділянки у напрямку Львівської траси...».

У мерії нагадали: відповідно до Плану зонування території Тернополя, земельний масив площею понад 84 га у напрямку Львівської траси у місті визначили під житлову забудову та зведення об’єктів торговельного призначення. Проблема, мовляв, лише у тому, що управління Держгеокадастру в області не передало вказану землю у власність міста.

«Одразу двома судами… дії місцевого Держгеокадастру визнали протиправними і заборонили їм вчиняти будь-які дії щодо розпорядження цією земельною ділянкою, - йдеться далі у повідомленні міської ради. - Незважаючи на рішення суду і всупереч затвердженій містобудівній документації розпорядженням тодішнього голови ОДА був затверджений інший план території індивідуальних земельних ділянок садівничого поселення. Відтак, ті земельні ділянки, які передали учасникам АТО в обласній адміністрації, можна використовувати лише для ведення садівництва. А це означає, що на тих землях можна закладати багаторічні плодові насадження, вирощувати сільськогосподарські культури, а також звести необхідні будинки, господарські споруди тощо».

Відтак у мерії впевнені: в органу Держгеокадастру не було жодних правових підстав для передачі у власність садівничому товариству ділянок для будівництва школи, дитячого дошкільного закладу, амбулаторії, спортивного ядра тощо. Тому частина цієї ділянки була передана у власність Тернопільської МТГ і буде використана для потреб громади (відповідно до затвердженої містобудівної документації) через продаж її на аукціоні. Отримані від цього кошти підуть на виплати компенсації за земельні ділянки учасникам АТО/ООС.

Отже, конфлікт між мерією Тернополя і АТОвцями лише наростає. «Терен» і надалі стежитиме за його перебігом…

Фото авторки і з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео