Віра Олександрович

Якщо громади з Тернопільщини будуть гаяти час, то гроші у них заберуть (фото, відео)

Громади Тернопілля, які не встигли реалізувати проекти за кошти державної субвенції, мають час лише до 24 грудня. Усі, хто не встигне, гроші втратять, бо така допомога не переходить на наступний рік.

Про це йшлося нещодавно на нараді, де розглянули актуальні питання реформування місцевого самоврядування і територіальної організації влади в області. Участь у заході, який відбувся під головуванням очільника обласної держадміністрації (ОДА) Ігоря Сопеля, взяли керівники структурних підрозділів ОДА, голови об’єднаних територіальних громад тощо.

Отже, об’єднані територіальні громади, або ОТГ, створені на Тернопільщині, незабаром можуть постати перед серйозною проблемою. Якщо вони не встигнуть освоїти кошти державної субвенції, то гроші доведеться повернути у бюджет. Часу на реалізацію інфраструктурних проектів залишилося небагато, бо останній казначейський день - 24 грудня. Про це усіх попередив начальник управління містобудування та архітектури Тернопільської обласної держадміністрації Володимир Харченко.

- На жаль, роботи ще не розпочали на кількох об’єктах, - каже він. – Це стосується Більче-Золотецької, Колиндянської, Дорогичівської, Колодненської, Копичинецької, Настасівської та Скала-Подільської ОТГ. Тож у залишку в нас досі – 40% коштів.

Всього на ці потреби у 2019-му для ОТГ Тернопільщини виділили 97 млн грн, поки що освоїти вдалося близько 60% від цієї суми. Наразі цілком завершили реалізацію 83-х інфраструктурних проекті зі 159-ти. Цього – надто мало, наголошує Володимир Харченко.

Що цікаво, на нараді дали слово і головам громад, які могли пояснити, чому у них виникли проблеми. Тоді з’ясувалося, що, наприклад, у Настасові чекають тендеру. Він пройде 5 грудня, і всі питання відразу знімуться. Подібна ситуація – ще у кількох громадах.

Нарада1
Нарада1

Втім, виявилося й інше: не всі присутні навіть знали схему взаємодії із Держказначейством при втіленні відповідних проектів та їх співфінансуванні. Відповідно, до дискусії довелося долучитися начальнику обласного управління Держказначейства Петру Гринчишину.

- Якщо є проблемні питання, то ми докладемо усіх зусиль для їхнього оперативного вирішення і будемо сприяти громадам, щоб кошти державного бюджету були використані у повному обсязі, - наголосив Ігор Сопель.

Голова ОДА також доручив структурним підрозділам, відповідно до компетенції, опрацювати порушені під час наради питання і підготувати пропозиції до їх вирішення.

Нарада2
Нарада2

До слова, на Тернопіллі утворили 53 ОТГ. Однак із 49-ти діючих громад, 21-на має недостатню чисельність населення. І як показав аналіз, проведений фахівцями обласної держадміністрації, саме такі ОТГ мають фінансові та організаційні проблеми. Через це вони не можуть повноцінно виконувати функції, визначені законодавством. Принагідно на нараді обговорили проект змін у Перспективний план області.

Фото і відео авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео