Дарія Шевченко

Звільнення вагітних та штрафи: для тернополян грядуть зміни у Трудовому кодексі

trudovyy-kodeks-840x500-1

Уряд вніс зміни у Трудовий кодекс України, який вже на цьому тижні має бути внесений у Кабмін, після чого його передадуть до парламенту. Даний проект охоплює норми, які навряд чи сподобаються українцям.

- Наприклад, планується урізати лікарняні і переглянути відпустки, спростити процедуру звільнення людей, включаючи працівників пільгових категорій – вагітних і матерів у декретній відпустці, фахівців передпенсійного і пенсійного віку, інвалідів та ін. У новій трудовій реальності від глави МЕРТ Тимофія Милованова, який є головним ідеологом проекту, не знайшлося місця також профспілкам, - йдеться у дописі.

Водночас експерти кажуть, що чинним кодекс є занадто соціальним, що не дає нормально розвиватись бізнесовим організаціям. У Трудовий кодекс варто внести умови роботи для фрілансерів, аутсорсинг персоналу та інші.

Нещодавно було зареєстровано два законопроекти, в яких йшлось про те, що відпочинок між змінами повинен становити не менше 12-ти годин, тобто за законом 12-ти годинний робочий день буде нормою.

- Єдине обмеження – «ненормованих» договорів у роботодавця має бути не більше 10% від загальної кількості. Також роботодавці зможуть розривати трудові договори до закінчення терміну їх дії. Наприклад, компанія зможе вказати на двері співробітнику, якому «на підставі медичного висновку робота протипоказана». Також не діє (або тимчасово не діє) договір, скажімо, на час навчання працівника, - йдеться у дописі.

У поданий законопроект є список причин, за які роботодавці зможуть легко і без ускладнень звільнять підлеглих. Одна з таких – звільнення за власною ініціативою роботодавця. Терміни попередження про звільнення можуть не бути довготривалими, а навпаки – їх можна замінити грошовою компенсацією.

Серед причин також є порушення умов трудового договору, неявка на роботу через тривалу хворобу (від 4-ох місяців). Аргумент на звільнення – неявка на роботу понад 10 днів через неповажні причини.

Також жінки, які зараз перебувають в декреті, можуть залишитись без роботи у зв’язку із ліквідацією підприємства, оскільки зараз на них відбуваються масові скорочення або реорганізації: змінюють назву посади і людина залишається без роботи.

Загальнодержавних свят хочуть залишити тільки дев’ять: 1 січня (Новий рік), 25 грудня і 7 січня (Різдво), 8 березня, 1 і 9 травня, 28 червня (День Конституції), 24 серпня (День незалежності), 14 жовтня (День захисника України).

Як тільки новостворений Трудовий кодекс ввійде у дію, анулюються такі закони, як Кодекс законів про працю, «Про оплату праці», «Про відпустки», «Про професійні спілки» та інші.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео