Орест Сарматський

Прогноз: фермери можуть втратити до 20% врожаю моркви (Агроновини)

морква

Якщо фермери протягом місяця не продадуть моркву, то можуть втратити близько 20% урожаю під час зберігання.

Такий прогноз озвучив у коментарі для AgroPortal.ua спеціаліст зі зберігання, технолог ФОП «Булгаков», який займається консультуванням та навчанням малих і великих фермерів якісному зберіганню (Херсонська обл.), Павло Булгаков.

Зокрема, аграрії повинні не зволікати з продажем продукції, яка має хвороби і яку не зможуть реалізувати на свіжому ринку. У цьому випадку лише переробка допоможе її не втратити.

- У мене цього року під супроводом більше 30 тис. т продукції. Дуже наглядно видно, що цьогорічний урожай попсували кілька природних чинників. Такими складнощами, по-перше, стали великі дощові опади. Це спровокувало збільшення хвороб моркви і не тільки. По-друге, урожай погіршили заморозки. За час другого приморозку, який був чотири дні, температура знижувалась до -7°С. І майже одразу після нього пішов тривалий дощ... У результаті дуже багато аграріїв у південному регіоні ще не встигли зібрати овоч, — говорить він.

Це, переконаний Булгаков, вказує на те, що найближчим часом ціна на моркву не підніметься. Багато фермерів кинуться збувати продукцію, яка була уражена морозом та хворобами.

- Зростання ціни буде пізніше. Коли внаслідок намокання, заморозків, хвороб та неправильного зберігання буде зіпсована значна кількість продукції. Однак вона не стане дуже високою, принаймні точно буде меншою, ніж у минулому році. Найбільше зростання відбудеться у березні. А після Нового року морква вартуватиме близько 8-10 грн/кг, — зазначає Булгаков.

Також додає, що нині на Херсонщині морква коштує 1,8-2,5 грн/кг. Дорожче продають ті, хто реалізує овоч для зберігання, захищений від приморозків та дощів, та ті, хто займає нішеві позиції, наприклад, мита морква.

Прибуткова справа: українські фермери все частіше цікавляться вирощуванням хурми

Львівські та Київські фермери почали цікавитися вирощуванням хурми. Найбільший інтерес викликає вірджинська хурма, адже вона найбільше пасує для українського клімату, пише Агро-Центр, з посиланням AgroPortal.ua.

Євген Ткачук — дендролог, який вирощує хурму з 2005 року в Кропивницькому. За рік, сім дерев дають по 30 кг плодів.

- Багато у чому успіх залежить від правильного вибору сорту. Також перші три роки потрібно захищати кору молодих дерев від намокання снігом, — розповів Євген.

За його словами, фрукт містить до 45% цукрів, пектини, органічні кислоти. Його застосовують в кулінарії: для приготування пудингів, пирогів, джемів.

хурма
хурма

- Часто вони отримують недостовірну інформацію про хурму. Вони бажають мати крупні фрукти — такі, які продають на ринках. Деякі продавці подають інформацію таким чином, щоб покупці обирали сорти з крупними плодами хурми східної та гібридної. Але вони неморозостійкі та не можуть плодоносити на півночі країни. От і виходить дезінформація, — пояснює чоловік.

За словами фермера, загалом ця культура невибаглива, підходить навіть для садівників-аматорів, але в українських реаліях не є промисловою.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео