Віра Олександрович

Тернопільщина: Ігорю Сопелю вже пригрозили акціями протесту (фото, відео)

По-діловому і без протестів пройшло 4-те засідання 12-ї сесії Тернопільської обласної ради вчора, 10 грудня. Із 60-ти запланованих питань депутати розглянули половину.

Втім, не обійшлося і без політичних заяв. Зокрема, депутати не оминули своєю увагою зустріч у Норманському форматі, що відбулася у Парижі. Причому думки у політиків дещо розійшлися: одні «зраду» у діях Президента Володимира Зеленського бачили, інші – ні.

Білик
Білик

Коли ми підбивали підсумки цієї зустрічі, то мені було дуже приємно, що Президент назвав речі своїми іменами: Крим – український, ЛНР/ДНР – сепаратисти, каже депутат із Чорткова Любомир Білик. – До того ж, повернуться додому люди, які досі – у полоні. Я тим гордий. Тому не побачив ні капітуляції, ні зради.

Абсолютно не погодився зі своїм колегою представник ВО «Свобода» Олег Сиротюк. Він, навпаки, закликав усіх звернути увагу на прихований зміст паризьких домовленостей.

У своєму виступі політик також нагадав присутнім про вбивство Артема Мірошниченка – патріота із Бахмута. Цей чоловік загинув лише тому, що розмовляв українською, наголосив Олег Сиротюк.

У Бахмуті 30 листопада загинув українець, патріот, активіст «Свободи». Його так жорстоко побили, що Артем Мірошниченко, не приходячи до тями, помер у лікарні, - розповідає політик. – Він загинув лише за те, що на українській землі розмовляв українською мовою. Це – не перший такий випадок у сучасній українській історії. Зважаючи на події останнього часу, на жаль, він може бути не останнім.

Аби розповісти про Артема Мірошниченка, до сесійної зали завітала депутатка облради двох скликань Марія Чашка. Нині вона керує обласною організацією ВО «Свободи» на Донеччині.

Врешті більшістю голосів депутати прийняли звернення з приводу вбивства українського патріота Артема Мірошниченка (цитуємо): «…​Зловмисників знайшли. Один - зареєстрований на окупованій території, раніше уже відбував покарання за злочин. Сьогодні він - під вартою. Іншого – студента педагогічного коледжу – протримали в ізоляторі протягом 3-х днів, але незважаючи на важкість злочину і клопотання прокуратури,  відпустили під домашній арешт. Свою антиукраїнську позицію і зневагу до мови підозрюваний проявив навіть у залі суду, посмівши вимагати перекладача, заявляючи, що в його регіоні «всє гаварят на русскам»… Переконані, уникнути справедливого покарання україно-ненависникам не вдасться».

Чашка
Чашка

Це звернення адресували Президенту В. Зеленському, у Верховну Раду, Кабінет Міністрів, Службу безпеки, Генеральну прокуратуру, а також у Міністерство внутрішніх справ України. У документі виклали такі вимоги:

- кваліфікувати вбивство Артема Мірошниченка як вбивство на ґрунті мовної і національної ворожнечі; - забезпечити якнайшвидше розслідування цього злочину, забезпечити реальний захист свідків у цій справі; - закрити КПВВ на московсько-українському кордоні (у зв’язку із тим, що один із убивць зареєстрований на окупованій Московією території); - провести перевірку виконання програм патріотичного виховання в закладах освіти.

Звернення_земля
Звернення_земля

Заяву озвучив і перший заступник голови облради Василь Деревляний. За дорученням Національного штабу захисту української землі, в який входять керівники фракцій обласної ради, лідери політичних і громадських організацій та представники аграрного сектору Тернопільської області, він виголосив текст звернення до жителів Тернопільщини з вимогою категоричного «НІ» продажу української землі.

Принагідно пан Деревляний звернувся до очільника Тернопільської ОДА Ігоря Сопеля. Нагадав чиновнику про рішення, які ухвалили на минулому засіданні сесії і просили передати у Київ. Мовляв, «там» мають знати, що ми не дамо розформувати Тернопільщину. Якщо ж такі намагання будуть, то нехай керівництво держави очікує спротив.

– Закликаю усі патріотичні сили: бути готовими до масових акцій протесту, –  каже він. – Якщо доведеться, то ми і дороги перекривати будемо, і залізничні шляхи. Мені відомо, що у Кабміні вже є нова карта України, де Тернопільщину включили до Вінницького краю. Ми цього не допустимо!

Ігор Сопель на це відповів коротко: « Мені про такі плани нічого не відомо. Я буду відстоювати інтереси області…».

Деревляний
Деревляний

Окрім того, політики попросили президента ветувати закон, яким обласні ради фактично відсторонили від ухвалення рішень про добровільне об’єднання громад. Йдеться про останні зміни до Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад». «Терен» докладно писав про все, що відбувалося на сесії - читайте про це ТУТ, ТУТ і ТУТ.

Фото і відео авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео